ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVĚ
Významným zdrojem kyseliny listové je:
- Listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát.
- Zelenina: květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata.
- Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli.
- Ovoce: mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt.
- Ořechy: vlašské ořechy, para ořechy, pistáciové ořechy.
- Některé mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry.
- Maso: játra.
POTRAVINA | Obsah kyseliny listové µg/100 g |
---|---|
banán | 17 - 20 |
pomeranč | 24 - 42 |
vinné hrozny | 5- 43 |
vlašské ořechy | 77 |
brokolice | 33 - 111 |
čínské zelí | 79 - 83 |
karotka | 28 - 55 |
květák | 17 - 29 |
paprika zelená | 18 - 50 |
celozrnný chléb | v průměru 30 |
bageta | 13 |
brambory | 8 - 20 |
těstoviny | 12 - 21 |
Eidam 30 % t.v.s. | 15 |
měkký tvaroh netučný | 16 |
pečené kuře | 12 |
kuřecí játra | 380 |