ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVĚ

Významným zdrojem kyseliny listové je:

  • Listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát.
  • Zelenina: květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata.
  • Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli.
  • Ovoce: mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt.
  • Ořechy: vlašské ořechy, para ořechy, pistáciové ořechy.
  • Některé mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry.
  • Maso: játra.
POTRAVINA Obsah kyseliny listové µg/100 g
banán 17 - 20
pomeranč 24 - 42
vinné hrozny 5- 43
vlašské ořechy 77
brokolice 33 - 111
čínské zelí 79 - 83
karotka 28 - 55
květák 17 - 29
paprika zelená 18 - 50
celozrnný chléb v průměru 30
bageta 13
brambory 8 - 20
těstoviny 12 - 21
Eidam 30 % t.v.s. 15
měkký tvaroh netučný 16
pečené kuře 12
kuřecí játra 380