ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVĚ
Významným zdrojem kyseliny listové je:
- Listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát.
- Zelenina: květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata.
- Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli.
- Ovoce: mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt.
- Ořechy: vlašské ořechy, para ořechy, pistáciové ořechy.
- Některé mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry.
- Maso: játra.
| POTRAVINA | Obsah kyseliny listové µg/100 g |
|---|---|
| banán | 17 - 20 |
| pomeranč | 24 - 42 |
| vinné hrozny | 5- 43 |
| vlašské ořechy | 77 |
| brokolice | 33 - 111 |
| čínské zelí | 79 - 83 |
| karotka | 28 - 55 |
| květák | 17 - 29 |
| paprika zelená | 18 - 50 |
| celozrnný chléb | v průměru 30 |
| bageta | 13 |
| brambory | 8 - 20 |
| těstoviny | 12 - 21 |
| Eidam 30 % t.v.s. | 15 |
| měkký tvaroh netučný | 16 |
| pečené kuře | 12 |
| kuřecí játra | 380 |