DOPORUČENÉ MNOŽSTVÍ KYSELINY LISTOVÉ:
- pro těhotné ženy 400 μg
- ženy uvažující o těhotenství 400 μg
- ženy neuvažující o těhotenství 200 μg
- ženy se zvýšeným rizikem 600 μg
- muži 200 μg
ZNÁTE SVŮJ DENNÍ PŘÍJEM KYSELINY LISTOVÉ Z PŘIROZENÝCH ZDROJŮ?
Vyhodnoťte si orientačně Váš denní příjem kyseliny listové - interaktivní nástroj
ZVÝŠENÍ PŘÍJMU KYSELINY LISTOVÉ LZE DOSÁHNOUT:
- Zvýšením konzumace potravin bohatých na kyselinu listovou s ohledem na správné skladování surovin a přípravu stravy. (Německá společnost pro výživu označuje za potraviny bohaté na kyselinu listovou, ty, které obsahují v jedné porci minimálně 10 % denní doporučené dávky.)
- Doplněním (suplementací), především u žen se zvýšeným rizikem, které uvažují o těhotenství.
- Obohacováním (fortifikace) potravin kyselinou listovou. Potraviny obohacené foláty mohou být např. snídaňové cereálie, chléb, šťávy, výživné nápoje.
ZMĚNY OBSAHU KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVINÁCH PŘI KULINÁRNÍ ÚPRAVĚ
Kyselina listová je velmi labilní vitamin, který při přípravě a skladování podléhá změnám. Kyselina listová je ve vodě rozpustná, tím tedy ve stravě dochází k jejímu úbytku vyluhováním. Velikost ztrát vyluhováním je při vaření dána objemem vody i dobou vaření. Jedná se o termolabilní látku, která se působením světla rozkládá, podléhá oxidaci. Ztráty při skladování a přípravě stravy se pohybují v průměru kolem 35 %, mohou ale dosáhnout až 70%. Před oxidací je ve vodném prostředí chráněna vitaminem C.
Při vaření do měkka dochází ke ztrátám, které činní například u růžičkové kapusty, květáku, brokolice 25 %, u špenátu, kapusty a mrkve více než 50%.
Při tepelné úpravě zeleniny je třeba volit šetrné způsoby (dušení, vaření pod tlakem) a preferovat více spotřebu zeleniny čerstvé a syrové.