Výživa a stravovací
režim
Jaké jsou nejčastější chyby ve výživě a stravovacím režimu
studentů?
1.
nepravidelné
stravování během dne a týdne
2.
přesun
hlavního jídla na večerní hodiny
3.
energeticky
bohatá strava při nízkém energetickém výdeji
4.
nedodržování
pitného režimu
5.
nedostatek
mléčných výrobků v potravě
6.
nedostatek
ovoce a zeleniny v potravě
7.
nedostatek
pokrmů z ryb v potravě
8.
zvýšená
konzumace uzenin a tučných pokrmů
9.
stravování
v zařízeních rychlé obsluhy
10. dodržování
různých dietních doporučení
Dodržujete zásady
zdravé výživy ?
ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY
1.
vyvážená, pestrá strava
2.
pravidelný stravovací režim – ( 4-5
jídel denně -snídaně 25%, svačina 15%,
oběd
35 - 40%, svačina
10%, večeře 15%)
3. dostatečný příjem tekutin (2 –3 litry denně)
4. dostatečný příjem bílkovin ( maso 3 –4x týdně,
vejce 2-3ks týdně,
mléčné výrobky 2 - 3x denně)
5. konzumace zeleniny a ovoce
6. omezování příjmu uzenin a tučných jídel
7. omezování sladkých pokrmů
8. skladba tuků ve prospěch rostlinných olejů
Doporučená
literatura:
Kleinwachterová
H., Brázdová Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování,
IDV PZ, Brno, 2001.
Provazník K. a
kol.: Manuál prevence v lékařské praxi II, VI, SZÚ Praha.
|