Toxické prostředí

 

Proč člověk přijímá nadměrné množství potravy nesprávné skladby a v nesprávném čase? V důsledku  dodržování pro tělo nepřirozených diet mizí vrozené instinkty. Spouštěčem pro jedení přestává být hlad.  Člověk jí tehdy, když ucítí vůni jídla nebo když zmáčkne knoflík u televize, když si uvaří kávu nebo  když  na něj padne „splín“ a  jediným přítelem v tu chvíli je jídlo. Jí paradoxně více tehdy, když se přejí, protože „už je to jedno“ (černobílé myšlení).  Toho, že jsou lidé podněcováni k jídlu jinými podněty než hladem, hojně využívají obchodníci. Na reklamu hamburgerů, sladkostí a dalších potravin plných živočišných tuků  a cukrů se vydávají všude ve světě miliardy, zatímco na propagaci správné výživy  je financí poskrovnu. Dnes mluvíme o toxickém prostředí, které nás provokuje k jídlu, i když nemáme hlad, a v důsledku toho přijímáme velké množství jídla (snadná dostupnost jídla, bohatost nabídky, velké porce, velká  cenově výhodná balení,  způsob stravovování „all inclusive“ při dovolených, reklamy apod.)