Sociální faktory

 

Mezi sociální faktory patří tlak společnosti k nadměrnému energetickému příjmu a ke snižování energetického výdeje. Pro vznik obezity je typický fakt, že obézní nejedí z hladu, ale pod vlivem „toxického prostředí“ („fast food“), kdy  jsou   povzbuzováni  ke konzumaci nevhodných potravin (s vysokým obsahem tuků a cukrů) v nadměrných dávkách. Obecně jsou postoje k jídlu a jeho úroveň dány hospodářsko-materiálním stavem společnosti, stupněm civilizace a celkovou kulturní vyspělostí. Stravovací návyky jsou v kultuře hluboce zakořeněny a mohou být měněny jen pozvolna silami, které utvářejí celkové kulturní změny. Výskyt obezity v různých kulturách je tedy dán jednak dostupností jídla a dále ideálem tvaru těla, zejména ženského. Mezi další vlivy vnějšího prostředí, ve kterých se jednotlivé kultury liší, bychom mohli zařadit prostředí při jídle, formu stolování, způsob úpravy a konzumace jídla, chování spolustolovníků, mezilidské vztahy, které ovlivňují postoj k jídlu a výběr pokrmů, vliv společenských názorů na jídlo, módní vlivy, vliv reklamy a řadu dalších faktorů.