Index tělesné hmotnosti (Body Mass index -BMI)

 

Vzhledem k tomu, že ne vždy je možné množství tuku v těle změřit, používají se k hodnocení obezity různé indexy. Nejběžněji používaný je index tělesné hmotnosti ( BMI - Body Mass Index), který se vypočte tak, že se hmotnost  vyjádřena v kilogramech  dělí druhou mocninou výšky, která je vyjádřena v metrech.

BMI = tělesná hmotnost (kg) / [výška (m)]2

BMI se používá k orientačnímu hodnocení obezity, nezachycuje však podíl tuku a beztukové hmoty.      

 

 

Zdravotní rizika podle kategorií Světové zdravotnické organizace (SZO)

 

BMI                  Kategorie SZO                   Zdravotní rizika           

18,5 - 24,9         normální rozmezí                      minimální

25    - 29,9         NADVÁHA                            nízká až lehce zvýšená

30    - 34,9         OBEZITA I. stupně                 vysoká

35    - 39,9         OBEZITA II. stupně                vysoká

> 40                   OBEZITA III. stupně               velmi vysoká