Index tělesné hmotnosti (Body Mass index -BMI)
Vzhledem k tomu, že ne vždy je možné množství tuku v těle změřit, používají se k hodnocení obezity různé indexy. Nejběžněji používaný je index tělesné hmotnosti ( BMI - Body Mass Index), který se vypočte tak, že se hmotnost vyjádřena v kilogramech dělí druhou mocninou výšky, která je vyjádřena v metrech.
BMI = tělesná hmotnost (kg) / [výška (m)]2
BMI se používá k orientačnímu hodnocení obezity, nezachycuje však podíl tuku a beztukové hmoty.
Zdravotní rizika podle kategorií Světové zdravotnické organizace (SZO)
BMI Kategorie SZO Zdravotní rizika
18,5 - 24,9 normální rozmezí minimální
25 - 29,9 NADVÁHA nízká až lehce zvýšená
30 - 34,9 OBEZITA I. stupně vysoká
35 - 39,9 OBEZITA II. stupně vysoká
> 40 OBEZITA III. stupně velmi vysoká