Nejčastější nádory, které lze ovlivnit stravou.

Strava v prevenci nádorů 

Nádorová onemocnění jsou a patrně ještě dlouho budou na druhém místě příčin všech úmrtí.

Ročně je objeveno 45 tisíc nových případů nadorových onemocnění
Každý 4 zemřelý umírá na nádorové onemocnění

Příčiny, které vedou ke vzniku nádorových onemocnění, jsou jednak dány a těžko je ovlivníme - rodová (genetická) zátěž, různá onemocnění snižující odolnost vůči nádorům a věk. Dalšími, částečně ovlivnitelnými faktory, jsou chemické látky v životním a pracovním prostředí. Jsou ale i taková rizika, která známe, a kterým se můžeme relativně snadno vyhnout. Mezi ně patří především kouření, nevhodná strava a nedostatek pohybu.

Co dělat proto, abychom riziko onemocnění maximálně snížili?

Statistika, zkušenosti a vědecké poznatky hovoří jasně o tom, že:

A to snad stojí za trochu uvažování o skladbě jídelníčku!

Obecné zásady vhodného stravování:

 

Pro jednoduchou orientaci a názornost byla vytvořena

PYRAMIDA VÝŽIVY,

která představuje ideální složení každodenní stravy a jejího množství vyjádřeného v obvyklých porcích

Tuky, sůl, cukry- sladkosti –užívejte jen střídmě

Mléko a mléčné výrobky

Zelenina

Přílohy

Ryby, drůbež, maso, masné výrobky, vejce

Ovoce


Nejčastější nádory, které lze ovlivnit stravou.

Nádory tlustého střeva a konečníku

Nádory plic

Nádory žaludku

Nádory prsu


Dodržování obecných zásad vhodného stravování je důležité pro prevenci nejen mnoha druhů nádorů, ale i pro ochranu před nemocemi srdce a cév, cukrovkou, nemocemi pohybového systému a jinými. Mezi nejčastější nádory patří: nádory tlustého střeva a konečníku, plic, prsu a žaludku. Vznik všech těchto nádorů lze pozitivně ovlivnit vhodnou skladbou stravy.

Následující výčet je zaměřen na ochranu a rizika z potravy. Jen okrajově upozorňujeme na jiné souvislosti, kterých je však více.

U každého druhu nádoru jsou v úvodu vyjmenovány zdravotní poruchy nebo zátěže, které znamenají samy o sobě riziko. I když samozřejmě zdaleka neznamená, že by člověk, který je má, onemocněl, měla by být sama o sobě důvodem k tomu, aby se zásadami vhodného stravování řídil.

Nádory tlustého střeva a konečníku

Naše republika již mnoho let obhajuje smutné prvenství v jejich výskytu a nových pacientů je rok od roku více. Ročně nově onemocní přes 6000 lidí. Častěji onemocní muži.

1. Zdravotní rizika vzniku onemocnění:

2. Ochrana:

3. Rizika z výživy

4. Jiná rizika:

Nádory žaludku

Výskyt postupně klesá od padesátých let. Přesto ročně přibývá přes 2000 pacientů. Výskyt u mužů je o čtvrtinu vyšší než u žen.

1. Zdravotní rizika vzniku onemocnění:

2. Ochrana:

3. Rizika z výživy:

4. Jiná významná rizika:

Nádory plic

Patří k nejčastějším. Ročně přibývá zhruba 6000 nových případů onemocnění, z toho ženy tvoří jednu pětinu. Podíl žen se však postupně stále zvyšuje.

1. Ochrana:

1. Významná rizika:

Nádory prsu

Výskyt nádorů prsu stále stoupá. Ročně je zaznamenáno téměř 4000 nových případů.

1. Ochrana:

2. Rizika z výživy