Hygiena 2017, 62(2):54-61 | DOI: 10.21101/hygiena.a1512

Súčasné trendy v procese hodnotenia rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravín

Katarína Kromerová1, Vladimír Bencko2
1 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Bratislava
2 Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha

Nové tendencie v oblasti hodnotenia rizika z expozície cudzorodým látkam vrátane tej z potravín sú reakciou na zrýchľujúci sa pokrok v oblasti vedy, metodiky hodnotenia rizika, generovania a prístupu k obrovskému množstvu dát o rôznych faktoroch a parametroch, zmenám v regulačnom prostredí. Na druhej strane samé osebe vytvárajú ďalšie výzvy. Možno konštatovať, že je jednoznačná tendencia k integrovanému prístupu v hodnotení rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravinového reťazca na viacerých úrovniach. Cieľom uplatňovania týchto prístupov je, že výsledok procesu hodnotenia rizika, jeho kvalifikovaný odhad zakotvený legislatívne, sa bude v najväčšej možnej miere blížiť reálnej situácii. Takto poskytne spoľahlivý podklad pre efektívne riadenie únosnosti miery rizika pre zdravie ľudí za účelom jeho minimalizácie pri rešpektovaní princípu predbežnej opatrnosti.

Klíčová slova: hodnotenie zdravotných rizík (HRA), xenobiotika, ťažké kovy, dietárna expozícia, potraviny

Zveřejněno: červen 2017  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kromerová K, Bencko V. Súčasné trendy v procese hodnotenia rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravín. Hygiena. 2017;62(2):54-61. doi: 10.21101/hygiena.a1512.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Dorne JL, Fink-Gremmels J. Human and animal health risk assessments of chemicals in the food chain: comparative aspects and future perspectives. Toxicol Appl Pharmacol. 2013 Aug 1;270(3):187-95. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Iovdijová A, Bencko V. Potential risk of exposure to selected xenobiotic residues and their fate in the food chain - part I: classification of xenobiotics. Ann Agric Environ Med. 2010;17(2):183-92.
  3. Nariadenie Rady (EHS) č. 315/93 z 8. februára 1993, ktorým sa stanovujú postupy spoločenstva u kontaminujúcich látok v potravinách v platnom znení. Úradný vestník EU. 1993 Feb 13;36(L37):204-6.
  4. Zhao S, Price O, Liu Z, Jones KC, Sweetman AJ. Applicability of western chemical dietary exposure models to the Chinese population. Environ Res. 2015 Jul;140:165-76. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Nie J, Kuang, L, Li Z, Xu W, Wang C, Chen Q, et al. Assessing the concentration and potential health risk of heavy metals in China's main deciduous fruits. J Integr Agric. 2016 Jul;15(7):1645-55. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Blaauboer BJ, Boobis AR, Bradford B, Cockburn A, Constable A, Daneshian M, et al. Considering new methodologies in strategies for safety assessment of foods and food ingredients. Food Chem Toxicol. 2016 May;91:19-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Dreisig K, Taxvig C, Birkhøj Kjærstad M, Nellemann C, Hass U, et al. Predictive value of cell assays for developmental toxicity and embryotoxicity of conazole fungicides. ALTEX. 2013;30(3):319-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Dong Y, Liu J, Wang S, Chen Q, Guo T, Zhang L, et al. Emerging frontier technologies for food safety analysis and risk assessment. J Integr Agric. 2015 Nov;14(11):2231-42. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Bencko V. Etická úskalí a šance hygieny a epidemiologie v kontextu současného zdravotnictví. Hygiena. 2015;60(4):143-8. Přejít k původnímu zdroji...
  10. IPCS risk assessment terminology. Harmonization project document no. 1. Geneva: World Health Organization; 2004.
  11. Codex Alimentarius Commission: procedural manual. 22nd ed. Rome: FAO/WHO; 2014.
  12. Organisation for Economic Co-operation and Development. Safety evaluation of foods derived by modern biotechnology: concepts and principles [Internet]. Paris: OECD; 1993 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://dbtbiosafety.nic.in/guideline/OACD/Concepts_and_Principles_1993.pdf.
  13. Barlow SM, Boobis AR, Bridges J, Cockburn A, Dekant W, Hepburn P, et al. The role of hazard- and risk-based approaches in ensuring food safety. Trends Food Sci Technol. 2015 Dec;46(2,PartA):176-88. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Dong Z, Liu Y, Duan L, Bekele D, Naidu R. Uncertainties in human health risk assessment of environmental contaminants: a review and perspective. Environ Int. 2015 Dec;85:120-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Bencko V, Quinn JM. Health risk assessment and its perception in environmental settings: psychsomatic and psychosocial aspects. Cent Eur J Occup Environ Med. 2016;22(1,2):77-82.
  16. HESIS: Hazard Evaluation System and Information Service. Understanding toxic Substances: an introduction to chemical hazards in the workplace. Sacramento (CA): Department of Public Health; 2008.
  17. Tsatsakis AM, Docea AO, Tsitsimpikou C. New challenges in risk assessment of chemicals when simulating real exposure scenarios; simultaneous multi-chemicals' low dose exposure. Food Chem Toxicol. 2016 Oct;96:174-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Cao J, Xu X, Hylkema MN, Zeng EY, Sly PD, Suk WA, et al. Early-life exposure to widespread environmental toxicants and health risk: a focus on the immune and respiratory systems. Ann Glob Health. 2016 Jan-Feb;82(1):119-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Pose-Juan E, Fernández-Cruz T, Simal-Gándara J. State of the art on public risk assessment of combined human exposure to multiple chemical contaminants. Trends Food Sci Technol. 2016 Sep;55:11-28. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Bencko V, Cikrt M, Lener J. Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. 2.vyd. Grada: Praha; 1995.
  21. Kabir ER, Rahman MS, Rahman I. A review on endocrine disruptors and their possible impacts on human health. Environ Toxicol Pharmacol. 2015 Jul;40(1):241-58. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Kortenkamp A, Backhaus T, Faust M. State of the art report on mixture toxicity. Final Report. Executive summary [Internet]. Brussels: European Commission; 2009 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://ec.europa.eu/environment/chemicals/effects/pdf/report_mixture_toxicity.pdf.
  23. Bencko V. Risk assessment and human exposure to endocrine disrupters. In: Jedrychowski WA, Perera FP, Maugeri U, editors. Molecular epidemiology in preventive medicine. Luxemburg: International Center for Studies and Research in Biomedicine; 2003. p. 315-27.
  24. European Food Safety Authority. Scientific report of EFSA. International frameworks dealing with human risk assessment of combined exposure to multiple chemicals. EFSA J. 2013 Jul;11(7):3313. Přejít k původnímu zdroji...
  25. European Food Safety Authority. Scientific report of EFSA. Scientific Opinion on the identification of pesticides to be included in cumulative assessment groups on the basis of their toxicological profile. EFSA J. 2013 Jul;11(7):3293. Přejít k původnímu zdroji...
  26. European Food Safety Authority. Overview of existing methodologies for the estimation of non-dietary exposure to chemicals from the use of consumer products and via the environment. EFSA J. 2016 Jul;14(7):4525. Přejít k původnímu zdroji...
  27. European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs: executive summary. EFSA J. 2015 Jan;13(1):3978. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Løkke H, Ragas AM, Holmstrup M. Tools and perspectives for assessing chemical mixtures and multiple stressors. Toxicology. 2013 Nov 16;313(2-3):73-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Sarigiannis DA, Hansen U. Considering the cumulative risk of mixtures of chemicals - a challenge for policy makers. Environ Health. 2012 Jun 28;11 Suppl 1:S18. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Food Safety Authority of Ireland. Risk-based approach to developing the national residue Sampling plan (for veterinary medicinal products and medicated feed additives) [Internet]. Dublin: FSAI; 2014 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://lenus.ie/hse/handle/10147/321745.
  31. European Food Safety Authority. Scientific opinion on ergot alkaloids in food and feed. EFSA J. 2012 Jul;10(7):2798. Přejít k původnímu zdroji...
  32. European Food Safety Authority. Scientific opinion on a request from the European Commission on polycyclic aromatic hydrocarbons in food. EFSA J. 2008 Aug;6(8):724. Přejít k původnímu zdroji...
  33. European Food Safety Authority. Scientific opinion on mineral oil hydrocarbons in food. EFSA J. 2012 Jun;10(6):2704. Přejít k původnímu zdroji...
  34. European Food Safety Authority. Scientific opinion on pyrrolizidine alkaloids in food and feed. EFSA J. 2011 Nov;9(11):2406. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Framework for Cumulative Risk Assessment. Risk Assessment Forum [Internet]. Washington, DC: U.S. Environmental Protection Agency; 2003 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://www.epa.gov/raf/publications/pdfs/frmwrk_cum_risk_assmnt.pdf.
  36. Gallagher SS, Rice GE, Scarano LJ, Teuschler LK, Bollweg G, Lawrence M. Cumulative risk assessment lessons learned: a review of case studies and issue papers. Chemosphere. 2015 Feb;120:697-705. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Payne-Sturges D, Martin L. Cumulative risk webinar series: what we learned [Internet]. Washington, DC: U.S. Environmental Protection Agency; 2014 [cited 2016 Nov 21]. Available from: https://www.epa.gov/sites/production/files/2015-10/documents/cra-webinar-summary.pdf.
  38. Smernica Európskeho Parlamentu a Rady č. 2002/32/ES zo 7. mája 2002 o nežiadúcich látkach v krmivách pre zvieratá. Úradný vestník EU. 2002 May 30;45(L140):3-14. Přejít k původnímu zdroji...
  39. European Food Safety Authority. Scientific opinion on the risks for public health related to the presence of zearalenone in food. EFSA J. 2011 Jun;9(6):2197. Přejít k původnímu zdroji...
  40. European Food Safety Authority. Scientific opinion on risks for animal and public health related to the presence of T-2 and HT-2 toxin in food and feed. EFSA J. 2011 Dec;9(12):2481. Přejít k původnímu zdroji...
  41. Bencko V, Skulová Z, Krečmerová M, Liem AK. Selected polyhalogenated hydrocarbons in breast milk. Toxicol Lett. 1998 Aug;96-97:341-5. Přejít k původnímu zdroji...
  42. Okuyan E, Uslu A, Ozan Levent M. Cardiac effects of "mad honey": a case series. Clin Toxicol (Phila). 2010 Jul;48(6):528-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Ciffroy P, Péry ARR, Roth N. Perspectives for integrating human and environmental exposure assessments. Sci Total Environ. 2016 Oct 15;568:512-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Communication from the Commission to the Council, the European Parliament and the European Economic and Social Committee. An European Environment and Health Strategy. COM. 2003; 338 final [Internet]. Brussels: European Commission; 2003 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://ec.europa.eu/health/healthy_environments/policy/health_environment/strategy_en.htm.
  45. Wilks MF, Roth N, Aicher L, Faust M, Papadaki P, Marchis A, et al; HEROIC consortium. White paper on the promotion of an integrated risk assessment concept in European regulatory frameworks for chemicals. Sci Total Environ. 2015 Jul 15;521-522:211-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Integrated risk assessment: report prepared for the WHO/UNEP/ILO International Programme on Chemical Safety [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2001 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://www.who.int/ipcs/publications/new_issues/ira/en/.
  47. Suter GW 2nd, Vermeire T, Munns WR Jr, Sekizawa J. An integrated framework for health and ecological risk assessment. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Sep 1;207(2 Suppl):611-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. European Food Safety Authority. Environmental risk assessment of pesticides: 25 years of scientific advancements since the adoption of Directive 91/414/EEC [Internet]. Parma: EFSA; 2016 [cited 2016 Nov 21]. Available from: https://www.efsa.europa.eu/en/events/event/161115.
  49. Committee on Toxicity Testing and Assessment of Environmental Agents, National Research Council. Toxicity testing in the 21st century: a vision and a strategy. Washington, D.C.: National Academies Press; 2007.
  50. Fowler BA. Computational toxicology: methods and applications for risk assessment. London: Academic Press; 2013.
  51. Hussain SM, Warheit DB, Ng SP, Comfort KK, Grabinski CM, Braydich-Stolle LK. At the Crossroads of Nanotoxicology in vitro: Past Achievements and Current Challenges. Toxicol Sci. 2015 Sep;147(1):5-16. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. EFSA Scientific Committee. Revised draft for internal testing guidance on uncertainty in EFSA scientific assessment [Internet]. Parma: EFSA; 2016 [cited 2016 Nov 21]. Available from: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/160321DraftGDUncertaintyInScientificAssessment.pdf.
  53. European Food Safety Authority. Programming document 2016 - 2019: trusted science for safe food [Internet]. Parma: EFSA; 2016 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/amp1619.pdf.