Hygiena 2017, 62(2):50-53 | DOI: 10.21101/hygiena.a1514

Životní styl a změny tělesného složení

Jan Hlúbik1, Pavol Hlúbik2
1 Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyziky, Hradec Králové
2 Centrum pro poruchy výživy, Hradec Králové

Nevhodný životní styl s nadbytkem energie ve stravě a nedostatkem pohybových aktivit je příčinou pozitivní energetické bilance. Obezita vzniká nejčastěji jako důsledek pozitivní energetické bilance. Obezita je charakterizována zvýšením BMI (body mass index) a zvýšením podílu tělesného tuku. Dietoterapie je základem komplexní terapie u osob s nadváhou a obezitou. U klinicky zdravého 45letého muže byla realizována šestiletá nefarmakologická terapie nadměrné tělesné hmotnosti. Při dodržování dietních a pohybových doporučení byl zaznamenán pokles tělesné hmotnosti v průměru 3,2 kg za měsíc, pokles množství tělesného tuku, úbytek obvodu pasu i boků. Při porušení doporučení a následné pozitivní energetické bilanci byl zaznamenán opačný trend. V průběhu šesti let sledování byl opakovaně zaznamenán cyklický vztah mezi energetickou bilanci a tělesním složením. Biochemickým profilem patřila sledovaná osoba kdo skupiny paradoxní obezity. Při počátečním BMI 56,2 kg/m2 i v průběhu celého sledování hladiny lipidového profilu i hladin glykémie byly ve fyziologickém rozmezí. Dlouhodobá úspěšná redukce nadváhy nebo obezity vyžaduje celoživotní změnu životního stylu.

Klíčová slova: životní styl, bioimpedance, tělesné složení, nadváha

Zveřejněno: červen 2017  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hlúbik J, Hlúbik P. Životní styl a změny tělesného složení. Hygiena. 2017;62(2):50-53. doi: 10.21101/hygiena.a1514.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Ahluwalia N, Ferrieres J, Dallongeville J, Simon C, Ducimetiere P, Amouyel P, et al. Association of macronutirient intake patterns with being overweight in a population-based random sample of men in France. Diabetes Metab. 2009 Apr;35(2):129-36. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Cecil JE, Tavendale R, Watt P, Hetherington MM, Palmer CN. An obesity-associated FTO gene variant and increased energy intake in children. N Engl J Med. 2008 Dec 11;359(24):2558-66. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, Flack KD, Savla J, Davy KP, et al. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity (Silver Spring). 2010 Feb;18(2):300-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Flechtner-Mors M, Ditschuneit HH, Johnson TD, Suchard MA, G Adleret. Metabolic and weight loss effects of longterm dietary intervention in obese patients: four-year results. Obes Res. 2000 Aug;8(5):399-402. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Hammer S, Snel M, Lamb HJ, Jazet IM, van der Meer RW, Pijl H, et al. Prolonged caloric restriction in obese patients with type 2 diabetes mellitus decreases myocardial triglyceride content and improves myocardial function. J Am Coll Cardiol. 2008 Sep 16;52(12):1006-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Hlúbik J. Bioimpedance measurement of specific body resistance. Prague: Czech Technical University; 2015.
  7. Karen I, Svačina S a kol. Diabetes mellitus v primární péči. Liberec: Axonite; 2014.
  8. Keast DR, Nicklas TA, O'Neil CE. Snacking is associated with reduced risk of overweight and reduced abdominal obesity in adolescents: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2004. Am J Clin Nutr. 2010 Aug;92(2):428-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Koppes LL, Boon N, Nooyens AC, van Mechelen W, Saris WH. Macronutrient distribution over a period of 23 years in relation to energy intake and body fatness. Br J Nutr. 2009 Jan;101(1):108-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Lainscak M, von Haehling S, Doehner W, Anker SD. The obesity paradox in chronic disease: facts and numbers. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2012 Mar;3(1):1-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Larsen TM, Dalskov SM, van Baak M, Jebb SA, Papadaki A, Pfeiffer AF, et al; Diet, Obesity, and Genes (Diogenes) Project. Diets with high or low protein content and glycemic index for weight-loss maintenance. N Engl J Med. 2010 Nov 25;363(22):2102-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Matoulek M, Svačina Š, Lajka J. Výskyt obezity a jejích komplikací v České republice. Vnitř Lék. 2010;56(10):1019-27. Přejít na PubMed...
  13. McCaffrey TA, Rennie KL, Kerr MA, Wallace JM, Hannon-Fletcher MP, Coward WA, et al. Energy density of the diet and change in body fatness from childhood to adolescence; is there a relation? Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1230-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Petersen M, Taylor MA, Saris WH, Verdich C, Toubro S, Macdonald I, et al. Randomized, multi-center trial of two hypo-energetic diets in obese subjects: high- versus low-fat content. Int J Obes (Lond). 2006 Mar;30(3):552-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Marinilli Pinto A, Gorin AA, Raynor HA, Tate DF, Fava JL, Wing RR. Successful weight-loss maintenance in relation to method of weight loss. Obesity (Silver Spring). 2008 Nov;16(11):2456-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Rosolová H. Paradoxy obezity. Vnitř Lék. 2016;62(3):181-2. Přejít na PubMed...
  17. Shai I, Spence JD, Schwarzfuchs D, Henkin Y, Parraga G, Rudich A, et al; DIRECT Group. Dietary intervention to reverse carotid atherosclerosis. Circulation. 2010 Mar 16;121(10):1200-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Stewart JE, Feinle-Bisset C, Golding M, Delahunty C, Clifton PM, Keast RS. Oral sensitivity to fatty acids, food consumption and BMI in human subjects. Br J Nutr. 2010 Jul;104(1):145-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Sumithran P, Proietto J. Safe year-long use of a very-low-calorie diet for the treatment of severe obesity. Med J Aust. 2008 Mar 17;188(6):366-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Svačina Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha:Triton; 2013.
  21. Zlatohlávek L a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media; 2016.