Hygiena 2017, 62(1):4-11 | DOI: 10.21101/hygiena.a1507

Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky - demografické a socioekonomické souvislosti

Dana Hübelová, Šárka Odrážková
Mendelova univerzita v Brně, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Ústav demografie a aplikované statistiky, Brno, Česká republika

Jednou z hlavních determinant zdraví jsou vhodné výživové zvyklosti. Výživa úzce souvisí se spotřebou potravin domácností, která je ovlivněna mimo jiné socioekonomickým statusem. Cílem analýzy je identifikovat souvislosti spotřeby potravin domácností s vybranými demografickými a socioekonomickými indikátory v osmi regionech soudržnosti České republiky. K hodnocení regionů soudržnosti byla použita metoda shlukové analýzy. Z výsledků vyplývá, že působení demografických a socioekonomických indikátorů a spotřeby potravin domácností je v podstatě obousměrné. Pozitivně hodnocený region soudržnosti Praha vykazuje nejoptimálnější spotřebu potravin, ale díky ekonomické situaci současně nejvyšší spotřebu alkoholu a tabáku. Složení domácností s vyšším podílem dětí v domácnosti v regionech soudržnosti Střední Čechy a Střední Morava ovlivňuje nadprůměrnou spotřebu jednoduchých cukrů, ale už se neprojevuje ve zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Nepříznivá socioekonomická situace regionů soudržnosti Severozápad, Severovýchod a Moravskoslezsko se promítá nejen ve změně demografického chování, ale jednoznačně negativně působí také na zvýšený podíl zdravotně nevhodných potravin i spotřebu návykových látek.

Klíčová slova: potraviny - spotřeba, indikátory demografické, indikátory socioekonomické, Česká republika

Vloženo: říjen 2016; Přijato: únor 2017; Zveřejněno: březen 2017  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hübelová D, Odrážková Š. Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky - demografické a socioekonomické souvislosti. Hygiena. 2017;62(1):4-11. doi: 10.21101/hygiena.a1507.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Kodl M, editor. Zpráva o zdraví obyvatel České republiky. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR; 2014.
  2. Fisher EB, Fitzgibbon ML, Glasgow RE, Haire-Joshu D, Hayman LL, Kaplan RM, et al. Behaviour matters. Am J Prev Med. 2011 May;40(5):e15-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Kušková P, Marková A, Najmanová K. Češi ve spotřebitelském ráji (): vývoj spotřeby českých domácností v posledních dvaceti letech. Praha: CENIA; 2009.
  4. Irala-Estévez JD, Groth M, Johansson L, Oltersdorf U, Prättälä R, Martínez-González MA. A systematic review of socio-economic differences in food habits in Europe: consumption of fruit and vegetables. Eur J Clin Nutr. 2000 Sep;54(9):706-14. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Yusuf S, Hawken S, Ounpuu S, Dans T, Avezum A, Lanas F, et al.; INTERHEART Study Investigators. Effect of potentially modifiabel risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004 Sep 11-17;364(9438):937-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Peto R, Lopez AD, Boreham J, Thun M. Mortality from smoking in developed countries 1950-2000: All developed countries. 2nd ed. Geneva: International Union Against Cancer; 2006.
  7. Peters R. Blood pressure, smoking and alcohol use, association with vascular dementia. Exp Gerontol. 2012 Nov;47(11):865-72. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Kunzová Š, Hrubá D. Chování a zdraví I - životní styl a komplexní choroby. Hygiena. 2013;58(1):23-8. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Vysekalová J, Tomek I, Kotyzová P, Jurášková O, Juříková, M. Chování zákazníka: jak odkrýt tajemství "černé skříňky". Praha: Grada Publishing; 2011.
  10. Kunzová Š, Hrubá D, Řimák P, Sochor O. Chování a zdraví: III. psychosociální faktory, životní styl a komplexní choroby. Hygiena. 2014;59(2):79-86. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Pavlík I, Hübelová D, Horák M, Somerlíková K. Význam onemocnění lidí a zvířat pro rozvoji regionů. Brno: Mendelova univerzita v Brně; 2015.
  12. Somerlíková K, Hübelová D. Význam sledování zdravotního stavu populace pro rozvoj regionu - vybrané determinanty zdraví studentů VŠ. In: Klímová V, Žítek V, editoři. XIX. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách - sborník příspěvků; 15.-17. června 2016, Čejkovice [Internet]. Brno: MU ESF; 2016 [cit. 23. července 2016]. s. 513-21. Dostupné z: http://www.econ.muni.cz/veda-a-vyzkum/konference-seminare-a-kolokvia-na-esf/mezinarodni-kolokvium-o-regionalnich-vedach/sborniky/sbornik-2016. Přejít k původnímu zdroji...
  13. McEwen BS, Gianaros PJ. Central role of the brain in stress and adaptation: links to socioeconomic status, health, and disease. Ann N Y Acat Sci. 2010 Feb;1186:190-222. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Marmot M, Bell R. Fair society, healthy lives. Publ Health. 2012 Sep;126 Suppl 1:S4-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Štiková, O. Vývoj spotřeby potravin v uplynulých 20 letech [Internet]. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací; 2014 [cit. 30. května 2016]. Dostupný z: www.fzv.cz/wp-content/uploads/2014/06/TM-Ing.-Štiková-web.docxpotravin.
  16. Štiková O, Sekavová H, Mrhálková I. Vliv socio-ekonomických faktorů na spotřebu potravin. Výzkumná studie. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací; 2009.
  17. Zdraví 21 - Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR [Internet]. Praha: MZ ČR; 2012 [cit. 29. dubna 2016]. Dostupný z: http://dataplan.info/img_upload/7bdb1584e3b8a53d337518d988763f8d/zdravi_21_-_cile_1-21.pdf.
  18. EEA. Consumption [Internet]. Copenhagen: European Environment Agency; 2015 [cited 2016 Apr 18]. Available from: http://www.eea.europa.eu/soer-2015/europe/consumption.
  19. ČSÚ. Statistika rodinných účtů [Internet]. Praha: Český statistický úřad; 2015 [cit. 17. března 2016]. Dostupný z: https://www.czso.cz/csu/czso/statistika-rodinnych-uctu-metodika.
  20. Kutscherauer A, Fachinelli H, Sucháček J, Skokan K, Hučka, M, Tuleja P a kol. Regionální disparity: disparity v regionálním rozvoji země, jejich pojetí, identifikace a hodnocení. Ostrava: VŠB-TU; 2010.
  21. KleslaA.Podporazdravíaekonomie.Hygiena.2012;57(3):119-22.
  22. Hübelová D. Znalostní a osobní kapitál jako jedna ze složek lidského kapitálu. In: Klímová V, Žítek V, editoři. XVIII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách - sborník příspěvků; 17.-19. června 2015, Hustopeče [Internet]. Brno: MU ESF; 2015 [cit. 23. července 2016]. s. 337-43. Dostupné z: http://www.econ.muni.cz/veda-a-vyzkum/konference-seminare-a-kolokvia-na-esf/mezinarodni-kolokvium-o-regionalnich-vedach/sborniky/sbornik-2015. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Desai S. The estimation of the health production function for low-income working men. Med Care. 1987 Jul;25(7):604-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. ČSÚ. Náklady na výživu a výchovu dětí [Internet]. Praha: Český statistický úřad; 2003 [cit. 14. dubna 2016]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/naklady-na-vychovu-a-vyzivu-deti-2003-n-a6vxfdndb0.
  25. Hübelová D. Vybrané výsledky komparace kvality lidských zdrojů v okresech České republiky. Geogr Čas. 2014;66(4):383-400.
  26. Ouředníček M, Temelová J, Pospíšilová L. Atlas sociálně prostorové diferenciace České republiky. Praha: Karolinum; 2011.
  27. Veselovský J. Chudoba na príklade Nitrianskeho kraja. Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre; 2012.
  28. Hübelová D. Demogeografická analýza disparit kvality lidských zdrojů České republiky. Brno: Mendelova univerzita v Brně; 2014.
  29. ČSÚ. Vybrané demografické údaje (1989-2015) [Internet]. Praha: Český statistický úřad; 2015 [cit. 18. června 2016]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/ceska-republika-od-roku-1989-v-cislech-vy42dggohg#01.
  30. ČSÚ. Vzdělání - celkový přehled [Internet]. Praha: Český statistický úřad; 2015 [cit. 5. června 2016]. Dostupné z: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/index.jsf?page=vystupobjekt-parametry&pvo=VZD01&sp=A&pvokc=&katalog=30848&z=T.
  31. Řezanková H, Húsek D, Snášel V. Shluková analýza dat. 2. vyd. Praha: Professional Publishing; 2009.
  32. Meloun M. Militký J. Hill M. Počítačová analýza vícerozměrných dat v příkladech. Praha: Academia; 2005.
  33. Hebák P, Hustopecký J, Jarošová E, Pecáková I. Vícerozměrné statistické metody 1. Praha: Informatorium; 2007.
  34. Surynek A, Kašparová E. Základy sociologického výzkumu. Praha: Management Press; 2001.
  35. ČSÚ. Charakteristika hlavního města Prahy [Internet]. Praha: Český statistický úřad; 2009 [cit. 15. června 2016]. Dostupné z: https://www.czso.cz/documents/11236/26845779/charakteristika.pdf/bfe5633c-95a5-4a8e-8e19-f3daf5dcf1d8?version=1.2
  36. Kearney M, Kearney J, Dunne A, Gibney M. Sociodemographic determinants of perceived influences on food choice in a nationally representative sample of Irish adults. Public Health Nutr. 2000 Jun;3(2):219-26. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Hodnocení zdravotního stavu: vybrané ukazatele demografické a zdravotní statistiky. Odborná zpráva za rok 2005. Praha: Státní zdravotní ústav; 2006.
  38. Devine CM, Connors MM, Sobal J, Bisogni CA. Sandwiching it in: spillover of work onto food choices and family roles in low- and moderate-income urban households. Soc Sci Med. 2003 Feb;56(3):617-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Kamenický J. Spotřeba potravin má významný sociální rozměr. Statist & My. 2012;2(6):10-4.