Hygiena 2015, 60(4):163-165 | DOI: 10.21101/hygiena.a1409

Záchyt zárodků Salmonella spp. v cukrářských výrobcích - kazuistiky

Lucie Hlaváčková
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, Územní pracoviště Opava

V roce 2014 šetřili pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě dva případy výskytu patogenních mikroorganismů kmene Salmonella spp. v cukrářských výrobcích. V obou nesouvisejících případech došlo ke konzumaci kontaminované potraviny a následným zdravotním komplikacím spotřebitelů. Ani v jednom z případů se nepodařilo zjistit zdroj nákazy, avšak ve druhém případě byla objasněna souvislost mezi konzumací cukrářských výrobků a onemocněním tří osob, které tyto výrobky konzumovaly.

Klíčová slova: hygienický dozor, kontaminace potravin, Salmonella

Vloženo: červen 2015; Přijato: říjen 2015; Zveřejněno: prosinec 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hlaváčková L. Záchyt zárodků Salmonella spp. v cukrářských výrobcích - kazuistiky. Hygiena. 2015;60(4):163-165. doi: 10.21101/hygiena.a1409.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Státní zdravotní ústav. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 2005-2014 - relativně [Internet]. Praha: SZÚ [cit 25. srpna 2015]. Dostupné z http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2003-2012-relativne.
  2. Státní zdravotní ústav. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 2005-2014 - absolutně [Internet]. Praha: SZÚ [cit 25. srpna 2015]. Dostupné z: http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2003-2012-absolutne.
  3. Göpfertová D, Janovská D, Dohnal K, Melicherčíková V. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. 3. vyd. Praha: Triton; 2002.