Hygiena 2015, 60(4):149-154 | DOI: 10.21101/hygiena.a1373
Sodík a jeho vliv na zdraví
- Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav ochrany a podpory zdraví, Brno
Příliš vysoký přívod sodíku je spojován s řadou zdravotních komplikací, především s hypertenzí. Data o spotřebě potvrzují vysoký přívod sodíku v mnoha zemích světa. Ve většině případů je daleko vyšší než uvádí doporučení (2 g sodíku/den). Hypertenze je významným rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění a s nimi spojená úmrtí. Mnoho studií potvrdilo, že snížením přívodu sodíku dochází ke snížení tlaku krve (TK). U normotenzních jedinců není pokles TK tak významný jako u hypertenzních, přesto převládá názor, že i mírné snížení přívodu sodíku může mít dlouhodobý pozitivní vliv na zdraví populace. Odhady naznačují, že snížení denního přívodu sodíku o 3 g by mohlo snížit výskyt ischemické choroby srdeční (ICHS) o 10 % a výskyt cévní mozkové příhody (CMP) o 13 %. Reakce organismu na přívod sodíku může být různá. U některých osob dojde po snížení přívodu sodíku k výraznému poklesu tlaku krve. V souvislosti s tím se používá termín citlivost na sůl. Častěji se vyskytuje u starších osob a u Afroameričanů. Je podmíněná geneticky. Dalším onemocněním dávaným do souvislosti se sodíkem je onemocnění ledvin. Studie potvrdily vliv redukce přívodu sodíku na proteinurii a albuminurii. Přívod sodíku může mít vliv také na hypertrofii levé komory, nelze však s jistotou prokázat, zda jde opravdu o jev nezávislý na tlaku krve. Sůl a solené potraviny jsou označovány za pravděpodobnou příčinu nádorového onemocnění žaludku. Vysoký přívod soli může vyvolat atrofickou gastritidu a ovlivnit i další stadia patogeneze. Zvýšená spotřeba sodíku vede ke zvýšené exkreci vápníku močí. Výsledky studií zaměřených na potvrzení souvislosti mezi přívodem sodíku a dalšími ukazateli osteoporózy, jako jsou markery kostní resorpce nebo výskyt zlomenin, jsou však nekonzistentní. Ve starší literatuře se objevovaly zmínky o možné souvislosti sodíku a astmatu. Autoři nejnovější přehledové studie došli k závěru, že snížení přívodu sodíku nemá větší vliv na zlepšení astmatu. Téma sodíku je i přes množství realizovaných studií stále kontroverzní. K objasnění zůstává mnoho nejasných vztahů a příčinných souvislostí. I přes tyto nejasnosti se zdá, že snižování přívodu sodíku v populaci má význam.
Klíčová slova: sodík, hypertenze, nemoci kardiovaskulární, osteoporóza, nemoci ledvin, nádory
Vloženo: leden 2015; Přijato: srpen 2015; Zveřejněno: prosinec 2015 Zobrazit citaci
Reference
- Scientific Committee on Food. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. European Food Safety Authority; 2006.
- DGE; ÖGE; SGE; SVE. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu; 2011.
- Scientific Advisory Committee on Nutrition. Salt and health. Norwich: The Stationery Office; 2003.
- Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR; 2005.
- Institute of Medicine. Sodium intake in populations: assessment of evidence. Washington: The National Academies Press; 2013.
- World Health Organization. Guideline. Sodium intake for adults and children. Geneva: WHO; 2012.
- Powles J, Fahimi S, Micha R, Khatibzadeh S, Shi P, Ezzati M, et al.; Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). Global, regional and national sodium intakes in 1990 and 2010: a systematic analysis of 24 h urinary sodium excretion and dietary surveys worldwide. BMJ Open. 2013 Dec 23;3(12):e003733. doi: 10.1136/bmjopen-2013-003733. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Gropper SAS, Smith JL, Groff JL. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. USA: Wadsworth; 2009.
- Michell AR. Sodium. In: Caballero B, Allen L, Prentice A, editors. Encyclopedia of human nutrition. 2nd ed. Oxford: Elsevier; 2005. p. 150-66. Přejít k původnímu zdroji...
- World Health Organization. A global brief on hypertension. Geneva: WHO; 2013
- Pujol TJ, Tucker, JE. Diseases of the cardiovascular system. In: Nelms MN, Sucher KP, Lacey K, Long Roth S. Nutrition therapy and pathophysiology. 2nd ed. Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning; 2011. p. 283-339.
- Hooper L, Bartlett C, Davey SG, Ebrahim S. Advice to reduce dietary salt for prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(1):CD003656. Přejít k původnímu zdroji...
- Graudal NA, Hubeck-Graudal T, Jürgens G. Effects of low-sodium diet vs. high-sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride (Cochrane Review). Am J Hypertens. 2012 Jan;25(1):1-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Strazzullo P, D'Elia L, Kandala NB, Cappuccio FP. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2009 Nov 24;339:b4567. doi: 10.1136/bmj.b4567. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jul 6;(7):CD009217. doi: 10.1002/14651858.CD009217. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- He FJ, Li J, Macgregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2013 Apr 3;346:f1325. doi: 10.1136/bmj.f1325. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- World Health Organization. Effect of reduced sodium intake on blood pressure, renal function, blood lipids and other potential adverse effects. Geneva: WHO; 2012.
- Graudal N, Hubeck-Graudal T, Jürgens G, McCarron DA. The significance of duration and amount of sodium reduction intervention in normotensive and hypertensive individuals: a meta-analysis. Adv Nutr. 2015 Mar 13;6(2):169-77. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- He FJ, MacGregor GA. How far should salt intake be reduced? Hypertension. 2003 Dec;42(6):1093-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;12:CD009217. doi: 10.1002/14651858.CD009217.pub3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Weinberger MH. Salt sensitivity of blood pressure in humans. Hypertension. 1996 Mar;27(3 Pt 2):481-90. Přejít k původnímu zdroji...
- Alderman MH. Dietary sodium and cardiovascular health in hypertensive patients: the case against universal sodium restriction. J Am Soc Nephrol. 2004 Jan;15 Suppl 1:S47-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Franco V, Oparil S. Salt sensitivity, a determinant of blood pressure, cardiovascular disease and survival. J Am Coll Nutr. 2006 Jun;25(3 Suppl):247S-255S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Doaei S, Gholamalizadeh M. The association of genetic variations with sensitivity of blood pressure to dietary salt: A narrative literature review. ARYA Atheroscler. 2014 May;10(3):169-74. Přejít na PubMed...
- Sullivan JM. Salt sensitivity. Definition, conception, methodology, and long-term issues. Hypertension. 1991 Jan;17(1 Suppl):I61-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Mallamaci F, Tripepi G. Salt restriction in chronic kidney disease: a simple need or a must? Kidney Blood Press Res. 2014;39(2-3):124-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Heerspink HL, Ritz E. Sodium chloride intake: is lower always better? J Am Soc Nephrol. 2012 Jul;23(7):1136-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- McMahon EJ, Campbell KL, Bauer JD, Mudge DW. Altered dietary salt intake for people with chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Feb 18;2:CD010070. doi: 10.1002/14651858.CD010070.pub2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Ohta Y, Tsuchihashi T, Kiyohara K, Oniki H. High salt intake promotes a decline in renal function in hypertensive patients: a 10-year observational study. Hypertens Res. 2013 Feb;36(2):172-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Mc Causland FR, Waikar SS, Brunelli SM. Increased dietary sodium is independently associated with greater mortality among prevalent hemodialysis patients. Kidney Int. 2012 Jul;82(2):204-11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Rodriguez CJ, Bibbins-Domingo K, Jin Z, Daviglus ML, Goff DC Jr, Jacobs DR Jr. Association of sodium and potassium intake with left ventricular mass: coronary artery risk development in young adults. Hypertension. 2011 Sep;58(3):410-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Burnier M, Phan O, Wang Q. High salt intake: a cause of blood pressure-independent left ventricular hypertrophy? Nephrol Dial Transplant. 2007 Sep;22(9):2426-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Boyle P, Levin B; World Health Organization; International Agency for Research on Cancer. World cancer report 2008. Lyon: International Agency for Research on Cancer; 2008.
- Ge S, Feng X, Shen L, Wei Z, Zhu Q, Sun J. Association between habitual dietary salt intake and risk of gastric cancer: a systematic review of observational studies. Gastroenterol Res Pract. 2012;2012:808120. doi: 10.1155/2012/808120. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- D'Elia L, Rossi G, Ippolito R, Cappuccio FP, Strazzullo P. Habitual salt intake and risk of gastric cancer: a meta-analysis of prospective studies. Clin Nutr. 2012 Aug;31(4):489-98. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Shikata K, Kiyohara Y, Kubo M, Yonemoto K, Ninomiya T, Shirota T, et al. A prospective study of dietary salt intake and gastric cancer incidence in a defined Japanese population: the Hisayama study. Int J Cancer. 2006 Jul 1;119(1):196-201. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- World Cancer Research Fund; American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective [Internet]. Washington DC: AICR, 2007 [cited 2015 Jan 14]. Available from: http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf.
- Park SM, Jee J, Joung JY, Cho YY, Sohn SY, Jin SM, et al. High dietary sodium intake assessed by 24-hour urine specimen increase urinary calcium excretion and bone resorption Marker. J Bone Metab. 2014 Aug;21(3):189-94. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Teucher B, Fairweather-Tait S. Dietary sodium as a risk factor for osteoporosis: where is the evidence? Proc Nutr Soc. 2003 Nov;62(4):859-66. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Legrand E, Bouvard B, Audran M. Hypercalciuria and osteoporosis. Rev Rhum Monogr. 2013 Apr;80(2):78-81. (In French.) Přejít k původnímu zdroji...
- Woo J, Kwok T, Leung J, Tang N. Dietary intake, blood pressure and osteoporosis. J Hum Hypertens. 2009 Jul;23(7):451-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Mickleborough TD, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. Int J Clin Pract. 2006 Dec;60(12):1616-24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Ardern KD. Dietary salt reduction or exclusion for allergic asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(3):CD000436. Přejít k původnímu zdroji...
- Pogson Z, McKeever T. Dietary sodium manipulation and asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Mar 16;(3):CD000436. doi: 10.1002/14651858.CD000436.pub3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Graudal NA, Galløe AM, Garred P. Effects of sodium restriction on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterols, and triglyceride: a meta-analysis. JAMA. 1998 May 6;279(17):1383-91. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Brody T. Nutritional biochemistry. 2nd ed. San Diego: Academic Press; 1999.
- van Bommel E, Cleophas T. Potassium treatment for hypertension in patients with high salt intake: a meta-analysis. Int J Clin Pharmacol Ther. 2012 Jul;50(7):478-82. Přejít k původnímu zdroji...
- Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006 Feb;47(2):296-308. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...