Hygiena 2015, 60(4):149-154 | DOI: 10.21101/hygiena.a1373

Sodík a jeho vliv na zdraví

Marie Šubrtová, Halina Matějová
Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav ochrany a podpory zdraví, Brno

Příliš vysoký přívod sodíku je spojován s řadou zdravotních komplikací, především s hypertenzí. Data o spotřebě potvrzují vysoký přívod sodíku v mnoha zemích světa. Ve většině případů je daleko vyšší než uvádí doporučení (2 g sodíku/den). Hypertenze je významným rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění a s nimi spojená úmrtí. Mnoho studií potvrdilo, že snížením přívodu sodíku dochází ke snížení tlaku krve (TK). U normotenzních jedinců není pokles TK tak významný jako u hypertenzních, přesto převládá názor, že i mírné snížení přívodu sodíku může mít dlouhodobý pozitivní vliv na zdraví populace. Odhady naznačují, že snížení denního přívodu sodíku o 3 g by mohlo snížit výskyt ischemické choroby srdeční (ICHS) o 10 % a výskyt cévní mozkové příhody (CMP) o 13 %. Reakce organismu na přívod sodíku může být různá. U některých osob dojde po snížení přívodu sodíku k výraznému poklesu tlaku krve. V souvislosti s tím se používá termín citlivost na sůl. Častěji se vyskytuje u starších osob a u Afroameričanů. Je podmíněná geneticky. Dalším onemocněním dávaným do souvislosti se sodíkem je onemocnění ledvin. Studie potvrdily vliv redukce přívodu sodíku na proteinurii a albuminurii. Přívod sodíku může mít vliv také na hypertrofii levé komory, nelze však s jistotou prokázat, zda jde opravdu o jev nezávislý na tlaku krve. Sůl a solené potraviny jsou označovány za pravděpodobnou příčinu nádorového onemocnění žaludku. Vysoký přívod soli může vyvolat atrofickou gastritidu a ovlivnit i další stadia patogeneze. Zvýšená spotřeba sodíku vede ke zvýšené exkreci vápníku močí. Výsledky studií zaměřených na potvrzení souvislosti mezi přívodem sodíku a dalšími ukazateli osteoporózy, jako jsou markery kostní resorpce nebo výskyt zlomenin, jsou však nekonzistentní. Ve starší literatuře se objevovaly zmínky o možné souvislosti sodíku a astmatu. Autoři nejnovější přehledové studie došli k závěru, že snížení přívodu sodíku nemá větší vliv na zlepšení astmatu. Téma sodíku je i přes množství realizovaných studií stále kontroverzní. K objasnění zůstává mnoho nejasných vztahů a příčinných souvislostí. I přes tyto nejasnosti se zdá, že snižování přívodu sodíku v populaci má význam.

Klíčová slova: sodík, hypertenze, nemoci kardiovaskulární, osteoporóza, nemoci ledvin, nádory

Vloženo: leden 2015; Přijato: srpen 2015; Zveřejněno: prosinec 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šubrtová M, Matějová H. Sodík a jeho vliv na zdraví. Hygiena. 2015;60(4):149-154. doi: 10.21101/hygiena.a1373.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Scientific Committee on Food. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. European Food Safety Authority; 2006.
  2. DGE; ÖGE; SGE; SVE. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu; 2011.
  3. Scientific Advisory Committee on Nutrition. Salt and health. Norwich: The Stationery Office; 2003.
  4. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR; 2005.
  5. Institute of Medicine. Sodium intake in populations: assessment of evidence. Washington: The National Academies Press; 2013.
  6. World Health Organization. Guideline. Sodium intake for adults and children. Geneva: WHO; 2012.
  7. Powles J, Fahimi S, Micha R, Khatibzadeh S, Shi P, Ezzati M, et al.; Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). Global, regional and national sodium intakes in 1990 and 2010: a systematic analysis of 24 h urinary sodium excretion and dietary surveys worldwide. BMJ Open. 2013 Dec 23;3(12):e003733. doi: 10.1136/bmjopen-2013-003733. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Gropper SAS, Smith JL, Groff JL. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. USA: Wadsworth; 2009.
  9. Michell AR. Sodium. In: Caballero B, Allen L, Prentice A, editors. Encyclopedia of human nutrition. 2nd ed. Oxford: Elsevier; 2005. p. 150-66. Přejít k původnímu zdroji...
  10. World Health Organization. A global brief on hypertension. Geneva: WHO; 2013
  11. Pujol TJ, Tucker, JE. Diseases of the cardiovascular system. In: Nelms MN, Sucher KP, Lacey K, Long Roth S. Nutrition therapy and pathophysiology. 2nd ed. Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning; 2011. p. 283-339.
  12. Hooper L, Bartlett C, Davey SG, Ebrahim S. Advice to reduce dietary salt for prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(1):CD003656. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Graudal NA, Hubeck-Graudal T, Jürgens G. Effects of low-sodium diet vs. high-sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride (Cochrane Review). Am J Hypertens. 2012 Jan;25(1):1-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Strazzullo P, D'Elia L, Kandala NB, Cappuccio FP. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2009 Nov 24;339:b4567. doi: 10.1136/bmj.b4567. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jul 6;(7):CD009217. doi: 10.1002/14651858.CD009217. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. He FJ, Li J, Macgregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2013 Apr 3;346:f1325. doi: 10.1136/bmj.f1325. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. World Health Organization. Effect of reduced sodium intake on blood pressure, renal function, blood lipids and other potential adverse effects. Geneva: WHO; 2012.
  18. Graudal N, Hubeck-Graudal T, Jürgens G, McCarron DA. The significance of duration and amount of sodium reduction intervention in normotensive and hypertensive individuals: a meta-analysis. Adv Nutr. 2015 Mar 13;6(2):169-77. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. He FJ, MacGregor GA. How far should salt intake be reduced? Hypertension. 2003 Dec;42(6):1093-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;12:CD009217. doi: 10.1002/14651858.CD009217.pub3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Weinberger MH. Salt sensitivity of blood pressure in humans. Hypertension. 1996 Mar;27(3 Pt 2):481-90. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Alderman MH. Dietary sodium and cardiovascular health in hypertensive patients: the case against universal sodium restriction. J Am Soc Nephrol. 2004 Jan;15 Suppl 1:S47-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Franco V, Oparil S. Salt sensitivity, a determinant of blood pressure, cardiovascular disease and survival. J Am Coll Nutr. 2006 Jun;25(3 Suppl):247S-255S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Doaei S, Gholamalizadeh M. The association of genetic variations with sensitivity of blood pressure to dietary salt: A narrative literature review. ARYA Atheroscler. 2014 May;10(3):169-74. Přejít na PubMed...
  25. Sullivan JM. Salt sensitivity. Definition, conception, methodology, and long-term issues. Hypertension. 1991 Jan;17(1 Suppl):I61-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Mallamaci F, Tripepi G. Salt restriction in chronic kidney disease: a simple need or a must? Kidney Blood Press Res. 2014;39(2-3):124-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Heerspink HL, Ritz E. Sodium chloride intake: is lower always better? J Am Soc Nephrol. 2012 Jul;23(7):1136-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. McMahon EJ, Campbell KL, Bauer JD, Mudge DW. Altered dietary salt intake for people with chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Feb 18;2:CD010070. doi: 10.1002/14651858.CD010070.pub2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Ohta Y, Tsuchihashi T, Kiyohara K, Oniki H. High salt intake promotes a decline in renal function in hypertensive patients: a 10-year observational study. Hypertens Res. 2013 Feb;36(2):172-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Mc Causland FR, Waikar SS, Brunelli SM. Increased dietary sodium is independently associated with greater mortality among prevalent hemodialysis patients. Kidney Int. 2012 Jul;82(2):204-11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Rodriguez CJ, Bibbins-Domingo K, Jin Z, Daviglus ML, Goff DC Jr, Jacobs DR Jr. Association of sodium and potassium intake with left ventricular mass: coronary artery risk development in young adults. Hypertension. 2011 Sep;58(3):410-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Burnier M, Phan O, Wang Q. High salt intake: a cause of blood pressure-independent left ventricular hypertrophy? Nephrol Dial Transplant. 2007 Sep;22(9):2426-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Boyle P, Levin B; World Health Organization; International Agency for Research on Cancer. World cancer report 2008. Lyon: International Agency for Research on Cancer; 2008.
  34. Ge S, Feng X, Shen L, Wei Z, Zhu Q, Sun J. Association between habitual dietary salt intake and risk of gastric cancer: a systematic review of observational studies. Gastroenterol Res Pract. 2012;2012:808120. doi: 10.1155/2012/808120. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. D'Elia L, Rossi G, Ippolito R, Cappuccio FP, Strazzullo P. Habitual salt intake and risk of gastric cancer: a meta-analysis of prospective studies. Clin Nutr. 2012 Aug;31(4):489-98. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Shikata K, Kiyohara Y, Kubo M, Yonemoto K, Ninomiya T, Shirota T, et al. A prospective study of dietary salt intake and gastric cancer incidence in a defined Japanese population: the Hisayama study. Int J Cancer. 2006 Jul 1;119(1):196-201. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. World Cancer Research Fund; American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective [Internet]. Washington DC: AICR, 2007 [cited 2015 Jan 14]. Available from: http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf.
  38. Park SM, Jee J, Joung JY, Cho YY, Sohn SY, Jin SM, et al. High dietary sodium intake assessed by 24-hour urine specimen increase urinary calcium excretion and bone resorption Marker. J Bone Metab. 2014 Aug;21(3):189-94. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Teucher B, Fairweather-Tait S. Dietary sodium as a risk factor for osteoporosis: where is the evidence? Proc Nutr Soc. 2003 Nov;62(4):859-66. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Legrand E, Bouvard B, Audran M. Hypercalciuria and osteoporosis. Rev Rhum Monogr. 2013 Apr;80(2):78-81. (In French.) Přejít k původnímu zdroji...
  41. Woo J, Kwok T, Leung J, Tang N. Dietary intake, blood pressure and osteoporosis. J Hum Hypertens. 2009 Jul;23(7):451-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Mickleborough TD, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. Int J Clin Pract. 2006 Dec;60(12):1616-24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Ardern KD. Dietary salt reduction or exclusion for allergic asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(3):CD000436. Přejít k původnímu zdroji...
  44. Pogson Z, McKeever T. Dietary sodium manipulation and asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Mar 16;(3):CD000436. doi: 10.1002/14651858.CD000436.pub3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Graudal NA, Galløe AM, Garred P. Effects of sodium restriction on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterols, and triglyceride: a meta-analysis. JAMA. 1998 May 6;279(17):1383-91. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Brody T. Nutritional biochemistry. 2nd ed. San Diego: Academic Press; 1999.
  47. van Bommel E, Cleophas T. Potassium treatment for hypertension in patients with high salt intake: a meta-analysis. Int J Clin Pharmacol Ther. 2012 Jul;50(7):478-82. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006 Feb;47(2):296-308. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...