Hygiena 2015, 60(2):71-75 | DOI: 10.21101/hygiena.a1376

Monitoring nabídky stravování ve vybraných základních školách a zařízeních školního stravování v roce 2011

Jana Pilnáčková1, Matouš Pilnáček2, Jarmila Rážová3, Hana Střítecká4
1 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Odbor hygieny dětí a mladistvých, Liberec
2 Univerzita Karlova v Praze, Katedra sociologie, Prah
3 Ministerstvo zdravotnictví ČR, Praha
4 Univerzita obrany, Fakulta vojenského zdravotnictví, Katedra vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny, Hradec Králové

Autoři ve svém příspěvku uvádějí výsledky úkolu hlavního hygienika "Monitoring nabídky stravování v základních školách". Cílem úkolu byl monitoring nabídky možnosti stravování, jeho pestrost a dostupnost žákům České republiky v základních školách. Sběr dat byl proveden v 493 základních školách v celé České republice pomocí řízených dotazníků a to na prvním i druhém stupni ZŠ. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že sortiment nápojů a pokrmů, které děti během školního vyučování získávají, může být jedním z faktorů narůstající dětské obezity. Nabídka je problematická především v oblasti doplňkového prodeje, kde mají žáci přístup nejčastěji k potravinám s vysokým obsahem cukru. Naopak vlastní školní stravování se ukazuje jako poměrně vyhovující hlediskům zdravé výživy. Pro zlepšení a ozdravění školního stravování bude nutné vyvolat širokou diskusi se všemi, kteří jeho nabídku ovlivňují a zamezit tak rozvoji nadměrné tělesné hmotnosti žáků v České republice.

Klíčová slova: školní stravování, stravovací návyky, nadváha u dětí, obezita dětí

Vloženo: únor 2015; Přijato: duben 2015; Zveřejněno: červen 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pilnáčková J, Pilnáček M, Rážová J, Střítecká H. Monitoring nabídky stravování ve vybraných základních školách a zařízeních školního stravování v roce 2011. Hygiena. 2015;60(2):71-75. doi: 10.21101/hygiena.a1376.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Střítecká H, Hlúbik P. Stravovací návyky žáků základních škol - porovnání dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou. Hygiena. 2012;57(4):128-34.
  2. Slavíková M, Vlčková L, Skorkovský J. Screening nutriční úrovně školního stavování v České republice. Hygiena. 2010;55(3):77-85.
  3. Humeníkova L, Gates GE. Dietary intakes, physical activity, and predictors of child obesity among 4-6th graders in the Czech Republic. Cent Eur J Public Health. 2007 Mar;15(1):23-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Kosti RI, Panagiotakos DB. The epidemic of obesity in children and adolescents in the world. Cent Eur J Public Health. 2006 Dec;14(4):151-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Vitáriušová E, Babinská K, Košt'álová L, Rosinský J, Hlavatá A, Pribilincová Z, et al. Food intake, leisure time activities and the prevalence of obesity in schoolchildren in Slovakia. Cent Eur J Public Health. 2010 Dec;18(4):192-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Veselá J, Staňková H. Eating habits of primary school pupils. In: Řehulka E, et al. School and health 21. No. 3/2008. Vol. 3, Social and health aspects of health education. Brno: MSD; 2008. p. 149-58.