Hygiena 2015, 60(2):63-70 | DOI: 10.21101/hygiena.a1320

Nutriční hodnota školního stravování

Iveta Devátá, Lilian Rumlová, Jana Tomicová
Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha

Regionální úkol "Nutriční hodnota školního stravování - výsledky regionálního úkolu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze" byl realizován v roce 2013 v návaznosti na pilotní etapu úkolu "Laboratorní stanovení výživové a energetické hodnoty pokrmů školního stravování" z roku 2011. V rámci regionálního úkolu byl proveden odběr pokrmů v zařízeních školního stravování ve Středočeském kraji v 5 po sobě následujících dnech. Celkem byl odběr proveden ve 12 stravovacích zařízeních - 4x ve školní jídelně základní školy, 4x ve školní jídelně mateřské školy a 4x ve stravovacím zařízení poskytujícím celodenní stravu. U vzorků byl stanovován obsah sacharidů, bílkovin, tuků, soli, vlákniny a vitaminu C, dále byla stanovována energetická hodnota a trojpoměr bílkovin, tuků a sacharidů. Z výsledků provedených analýz vyplynulo, že průměrné energetické hodnoty pokrmů ve sledovaném období po započítání nejistoty měření ve většině případů odpovídaly daným referenčním hodnotám pro danou skupinu strávníků. Většina stanovovaných ukazatelů však neodpovídala referenčním hodnotám pro dané živiny. U analyzovaných pokrmů převládalo především nadměrné zastoupení bílkovin a soli a nízký obsah vitaminu C. Dle výsledků analýz tedy děti a žáci přijímají dostatečné a přiměřené množství energie, ovšem zastoupení živin, které tuto energii vytvářejí, není zajištěno ve správných poměrech dle současných výživových doporučení.

Klíčová slova: školní stravování, nutriční hodnocení, výživa dětí, výživová doporučení

Vloženo: červenec 2014; Přijato: únor 2015; Zveřejněno: červen 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Devátá I, Rumlová L, Tomicová J. Nutriční hodnota školního stravování. Hygiena. 2015;60(2):63-70. doi: 10.21101/hygiena.a1320.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu; 2011.