Hygiena 2015, 60(2):40-47 | DOI: 10.21101/hygiena.a1326
Riziko olova z pitné vody ve školských zařízeních Pardubického kraje
- Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích, Pardubice
Olovo je kumulativní jed, který je zvláště nebezpečný pro malé děti. I při nízké úrovni expozice, která byla dříve považována za bezpečnou, poškozuje vývoj mozku a nervového systému, což vede k poruchám chování a snížení inteligence dětí. Hlavním zdrojem expozice olovu je potrava. Pitná voda může představovat významný příspěvek expozice olovu ve starých budovách s původními olověnými rozvody vody. Cílem prezentované práce bylo získat základní informaci o expozici olovu z pitné vody ve vytipovaných školských zařízeních ve starých budovách v Pardubickém kraji a o možném zdravotním riziku pro děti. V letech 2013 a 2014 byly v součinnosti se Zdravotním ústavem vyšetřeny vzorky pitné vody ve 20 školských zařízeních. Vzorky byly odebrány jak ráno po noční stagnaci vody v potrubí, tak náhodně během dne. Zvýšený obsah olova ve srovnání s dodávanou vodou z vodovodu byl zjištěn ve většině zařízení. V téměř polovině zařízení byly nalezeny zvýšené koncentrace olova i ve vzorcích náhodně odebraných během dne při provozu školy a ve 3 zařízeních bylo zjištěno překročení současného hygienického limitu 10 μg/l. Při charakterizaci rizika vývojové neurotoxicity u dětí byla použita Metodika rozdílu expozic (MOE), doporučená EFSA. Výsledkem je konstatování, že i podlimitní obsah olova v pitné vodě ve školském zařízení může představovat sice malé, ale ne úplně zanedbatelné riziko nepříznivého ovlivnění nervového vývoje u dětí. Do péče o zdravé prostředí předškolních a školních zařízení by proto měla patřit i eliminace tohoto potenciálního rizika.
Klíčová slova: olovo, voda pitná, škola a zdraví, hodnocení zdravotních rizik (HRA)
Vloženo: srpen 2014; Přijato: leden 2015; Zveřejněno: červen 2015 Zobrazit citaci
Reference
- Lead (addendum). In: Safety evaluation of certain food additives and contaminants: prepared by the Seventy-third meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). WHO food additives series 64. Geneva: WHO; 2011. p. 381-497.
- EFSAPanelonContaminantsintheFoodChain(CONTAM). Scientific opinion on lead in food. EFSA J. 2010;8(4):1570. doi:10.2903/j.efsa.2010.1570. Přejít k původnímu zdroji...
- Zdravotní důsledky zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravinových řetězců v roce 2013. In: Výsledky Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí 2013 [CD-ROM]. Praha: SZÚ; 2014.
- Zdravotní důsledky expozice lidského organismu toxickým látkám ze zevního prostředí (biologický monitoring): odborná zpráva za rok 2008. Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí. Subsystém 5. Praha: SZÚ; 2009.
- World Health Organization. Lead in drinking-water: background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. Geneva: WHO; 2011.
- Evaluation of certain food additives and contaminants: seventy -third report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO technical report series, no. 960. Geneva: WHO; 2011.
- World Health Organization. Childhood lead poisoning. Geneva: WHO; 2010.
- Kožíšek F, Nešpůrková L, Gari DW, Pomykačová I, Tomášková H, Němcová V. Olovo a pitná voda: situace v České republice. Vodní hospodářství. 2008;58(1):1-4.
- World Health Organization. Guidelines for drinking-water quality. 4th ed. Geneva: WHO; 2011.
- Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SCHER). Lead standard in drinking water. European Union; 2011.
- Havel B, Jeligová H, Kožíšek F. Autorizační návod k hodnocení zdravotního rizika expozice chemickým látkám v pitné vodě. Autorizační návod AN 16/04 verze 3 [Internet]. Praha: SZÚ; 2011 [cit. 27. srpna 2014]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/ska/autorizace/AN16_04_voda.pdf.
- Bláha P, Vignerová J, Riedlová J, Kobzová J, Krejčovský L, Brabec M. 6. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 2001, Česká republika: základní tělesné charakteristiky 0-19 let, percentilové grafy 0-18 let, rozměry hlavy dětí 0-6 let. Praha: SZÚ; 2005.
- United States Environmental Protection Agency. Estimated per capita water ingestion and body weight in the United States - an update. Washington: US EPA; 2004.
- Hayes CR, Skubala ND. Is there still a problem with lead in drinking water in the European Union? J Water Health. 2009 Dec;7(4):569-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Bryant SD. Lead-contaminated drinking waters in the public schools of Philadelphia. J Toxicol Clin Toxicol. 2004;42(3):287-94. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Sathyanarayana S, Beaudet N, Omri K, Karr C. Predicting children's blood lead levels from exposure to school drinking water in Seattle, Washington, USA. Ambul Pediatr. 2006 Sep-Oct;6(5):288-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Massey AR, Steele JE. Lead in drinking water: sampling in primary schools and preschools in south central Kansas. J Environ Health. 2012 Mar;74(7):16-20.
- United States Environmental Protection Agency. 3Ts for reducting lead in drinking water in schools: revised technical guidance. Washington: US EPA; 2006.
- Barn P, Kosatsky T. Lead in school drinking water: Canada can and should address this important ongoing exposure source. Can J Public Health. 2011 Mar-Apr;102(2):118-21. Přejít k původnímu zdroji...
- Barn P, Nicol AM, Struck S, Dosanjh S, Li R, Kosatsky T. Investigating elevated copper and lead levels in school drinking water. Environ Health Rev. 2013;56(4):96-102. Přejít k původnímu zdroji...