Hygiena 2015, 60(1):14-19 | DOI: 10.21101/hygiena.a1308
Rizikové látky v potravinách a možnosti prevence chronických nesdělných chorob z nutričně toxikologického hlediska
- 1 Společnost pro výživu, Praha
- 2 Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i., Praha
- 3 Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha
Cílem nutriční toxikologie je co nevíce omezit výskyt toxických, mutagenních a karcinogenních sloučenin v potravinách, a zajistit odpovídající přívod ochranných faktorů. Snížení přívodu nežádoucích látek lze dosáhnout dvěma způsoby: přísným dohledem na skladbu a kvalitu potravinových surovin a volbou šetrných technologií při jejich průmyslové a kulinární přípravě. Jde hlavně o využití těch postupů zpracování, které umožňují regulovat zahřívání (teplotu) potravin tak, aby se co nejvíce zamezil vznik sloučenin, které zdraví přímo poškozují. Autoři zmiňují vznik a výskyt nejdůležitějších zdravotně rizikových faktorů v potravinách jako vyvolavatelů chronických nesdělných onemocnění. Upozorňují, že z nutričně toxikologického hlediska lze realizovat účinná preventivní opatření, která by vedla k omezení v současné době stále vzrůstajícího výskytu těchto chorob.
Klíčová slova: xenobiotika, chronická neinfekční onemocnění - prevence, nutriční toxikologie
Vloženo: červen 2014; Přijato: červenec 2014; Zveřejněno: březen 2015 Zobrazit citaci
Reference
- Šíma P, Turek B, Bencko V. Nutriční imunologie: modulace imunity složkami nutrice. Prakt Lék. 2013;93(4):158-62.
- Pfannhauser W. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) in food and on selected samples of vegetables in Austria. Mitt Geb Lebensmittelunters Hyg. 1991;82(1):66-79. (In German.)
- Jánská M, Hajšlová J, Tomaniová M, Kocourek V, Vávrová M. Polycyclic aromatic hydrocarbons in fruits and vegetables grown in the Czech republic. Bull Environ Contam Toxicol. 2006 Oct;77(4):492-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Phillips DH. Polycyclic aromatic hydrocarbons in the diet. Mutat Res. 1999 Jul 15;443(1-2):139-47. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Nařízení Komise (EU) č. 835/2011 ze dne 19. srpna 2011, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách. Úřední věstník Evropské unie. 2011 Aug 20;54(L 215):4-8.
- Meehan T, Straub K, Calvin M. Benzo[alpha]pyrene diol epoxide covalently binds to deoxyguanosine and deoxyadenosine in DNA. Nature. 1977 Oct 20;269(5630):725-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Nagao M, Sugimura T. Molecular biology of the carcinogen, 4-nitroquinoline 1-oxide. Adv Cancer Res. 1976;23:131-69. Přejít k původnímu zdroji...
- Sugimura T. Food and cancer. Toxicology. 2002 Dec 27;181-182:17-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Sugimura T. Overview of carcinogenic heterocyclic amines. Mutat Res. 1997 May 12;376(1-2):211-9. Přejít k původnímu zdroji...
- Vočka M, Bencko V. Nadměrná konzumace masa v etiopatogenezi kolorektálního karcinomu. Prakt Lék. 2010, 90(1):12-5.
- Li Z, Henning SM, Zhang Y, Zerlin A, Li L, Gao K, et al. Antioxidant-rich spice added to hamburger meat during cooking results in reduced meat, plasma, and urine malondialdehyde concentrations. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1180-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Edenharder R, von Petersdorff I, Rauscher R. Antimutagenic effects of flavonoids, chalcones and structurally related compounds on the activity of 2-amino-3-methylimidazo[4,5-f]quinoline (IQ) and other heterocyclic amine mutagens from cooked food. Mutat Res. 1993 Jun;287(2):261-74. Přejít k původnímu zdroji...
- Sedmíková M, Turek B, Bárta I, Strohalm J, Šmerák P, Houška M, et al. Hodnocení antimutagenní aktivity tlakově ošetřené (paskalizované) a tepelně ošetřené (pasterované) květákové šťávy. Czech J Food Sci. 1999;17(4):149-52.
- Becalski A, Lau BP, Lewis D, Seaman SW. Acrylamide in foods: occurrence, sources, and modeling. J Agric Food Chem. 2003 Jan 29;51(3):802-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Mottram DS, Wedzicha BL, Dodson AT. Acrylamide is formed in the Maillard reaction. Nature. 2002 Oct 3;419(6906):448-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Friedman M. Chemistry, biochemistry, and safety of acrylamide. A review. J Agric Food Chem. 2003 Jul 30;51(16):4504-26. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Skog K, Viklund G. Processing contaminants: Acrylamide. In: Motarjemi Y, Moy GG, Todd ECD, editors. Encyclopedia of food safety. Vol. 2, Hazards and diseases. Amsterdam: Elsevier, Academic Press; 2014. p. 363-70. Přejít k původnímu zdroji...
- Ahn JS, Castle L, Clarke DB, Lloyd AS, Philo MR, Speck DR. Verification of the findings of acrylamide in heated foods. Food Addit Contam. 2002 Dec;19(12):1116-24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Forstova V, Belkova B, Riddellova K, Vaclavik L, Prihoda J, Hajslova J. Acrylamide formation in traditional Czech leavened wheat-rye breads and wheat rolls. Food Control.2014;38:221-6. Přejít k původnímu zdroji...
- Riboldi BP, Vinhas ÁM, Moreira JD. Risks of dietary acrylamide exposure: a systematic review. Food Chem. 2014 Aug 15;157:310-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Acrylamide. IARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum. 1994;60:389-433. Přejít na PubMed...
- Vyhláška č. 305/2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustná množství v potravinách. Sbírka zákonů ČR. 2004;částka 100:6398-406.
- Guarner F, Malagelada JR. Gut flora in health and disease. Lancet. 2003 Feb 8;361(9356):512-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Wollowski I, Rechkemmer G, Pool-Zobel BL. Protective role of probiotics and prebiotics in colon cancer. Am J Clin Nutr. 2001 Feb;73(2 Suppl):451S-455S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Andres S, Appel KE, Lampen A. Toxicology, occurrence and risk characterisation of the chloropropanols in food: 2-monochloro-1,3-propanediol, 1,3-dichloro-2-propanol and 2,3-dichloro-1-propanol. Food Chem Toxicol. 2013 Aug;58:467-78. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Úřední věstník Evropské unie. 2006 Dec 20;49(L 364):5-24.
- Rowley AF, Kühn H, Schewe T, editors. Eicosanoids and related compounds in plants and animals. Princeton: Princeton University Press; 1998.
- Ermacora A, Hrncirik K. Influence of oil composition on the formation of fatty acid esters of 2-chloropropane-1,3-diol (2-MCPD) and 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) under conditions simulating oil refining. Food Chem. 2014 Oct 15;161:383-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Stanley D, Miller J, Tunaz H. Eicosanoid actions in insect immunity. J Innate Immun. 2009;1(4):282-90. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Prasain JK, Hoang HD, Edmonds JW, Miller MA. Prostaglandin extraction and analysis in Caenorhabditis elegans. J Vis Exp. 2013 Jun 25;(76). doi: 10.3791/50447. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Lone AM, Taskén K. Proinflammatory and immunoregulatory roles of eicosanoids in T cells. Front Immunol. 2013 Jun 4;4:130. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Carver JD. Dietary nucleotides: cellular immune, intestinal and hepatic system effects. J Nutr. 1994 Jan;124(1 Suppl):144S-148S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Kříž J. Lykopen a prevence rakoviny prostaty. Hygiena. 2003;48(3):133-40.
- Arora V, Sachdeva AK, Singh P, Baveja A, Chopra K, Kuhad A. Resveratrol and lycopene in the diet and cancer prevention. In: Preedy VR, editor. Cancer: oxidative stress and dietary antioxidants. Amsterdam: Elsevier, Academic Press; 2014. p. 127-38. Přejít k původnímu zdroji...
- Pan MH, Lai CS, Wang H, Lo CY, Ho CT, Li S. Black tea in chemo-prevention of cancer and other human diseases. Food Sci. Human Wellness 2013;2(1):12-21. Přejít k původnímu zdroji...
- Surh YJ, Na HK. NF-kappaB and Nrf2 as prime molecular targets for chemoprevention and cytoprotection with antiinflammatory and antioxidant phytochemicals. Genes Nutr. 2008 Feb;2(4):313-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Kim HP, Son KH, Chang HW, Kang SS. Anti-inflammatory plant flavonoids and cellular action mechanisms. J Pharmacol Sci. 2004 Nov;96(3):229-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Haanen C, Vermes I. Apoptosis and inflammation. Mediators Inflamm. 1995;4(1):5-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Ghiringhelli F, Rebe C, Hichami A, Delmas D. Immunomodulation and anti-inflammatory roles of polyphenols as anticancer agents. Anticancer Agents Med Chem. 2012 Oct 1;12(8):852-73. Přejít k původnímu zdroji...
- Bencko V, Novotný L. Využití principu mendelovské randomizace k demonstraci protektivních účinků isothiokyanátu v křížatých rostlinách v prevenci zhoubných novotvarů. In: Výživa a zdraví 2013. Budoucnost výživy člověka: sborník konference; 17.-19. září 2013; Teplice. Ústí nad Labem: Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. s. 126-31.
- Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. J Am Diet Assoc. 1996 Oct;96(10):1027-39. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Cooke D, Steward WP, Gescher AJ, Marczylo T. Anthocyans from fruits and vegetables - does bright colour signal cancer chemopreventive activity? Eur J Cancer. 2005 Sep;41(13):1931-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Rupasinghe HPV, Nair SVG, Robinson RA. Chapter 8 Chemopreventive properties of fruit phenolic compouns and their possible mode of actions. Stud Nat Prod Chem. 2014;42:229-66. Přejít k původnímu zdroji...
- Lynn A, Collins A, Fuller Z, Hillman K, Ratcliffe B. Cruciferous vegetables and colo-rectal cancer. Proc Nutr Soc. 2006 Feb;65(1):135-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Parisi OI, Casaburi I, Sinicropi MS, Avena P, Caruso A, Givigliano F, et al. Most relevant polyphenols present in the Mediterranean diet and their incidence in cancer diseases. In: Watson RR, Preedy VR, Zibadi S, editors. Polyphenols in human health and disease. Amasterdam: Elsevier; 2014. p. 1341-51. Přejít k původnímu zdroji...
- Sofi F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Evidences on the relationship between Mediterranean diet and health status. Recenti Prog Med. 2009 Mar;100(3):127-31. (In Italian.)
- Saeidnia S, Abdollahi M. Antioxidants: friends or foe in prevention or treatment of cancer: the debate of the century. Toxicol Appl Pharmacol. 2013 Aug 15;271(1):49-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Goralczyk R. Beta-carotene and lung cancer in smokers: review of hypotheses and status of research. Nutr Cancer. 2009;61(6):767-74. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Chow CK. Vitamin E and oxidative stress. Free Radic Biol Med. 1991;11(2):215-32. Přejít k původnímu zdroji...
- Paolini M, Pozzetti L, Pedulli GF, Marchesi E, Cantelli-Forti G. The nature of prooxidant activity of vitamin C. Life Sci. 1999;64(23):PL 273-8. Přejít k původnímu zdroji...