Hygiena 2015, 60(1):10-13 | DOI: 10.21101/hygiena.a1351

Obsah jódu v moči studentů a zaměstnanců Jihočeské univerzity

Zuzana Křížová, Jan Trávníček, Lucie Vítková, Jitka Richterová, Martina Staňková
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd, České Budějovice

Práce obsahuje údaje o obsahu jódu v moči především studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 42 studentů a 21 zaměstnanců. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z. Obsah jódu ve vzorcích byl stanoven laboratorně spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku podle Sandell-Kolthoffa. Cílem práce bylo posoudit zásobení studentů a zaměstnanců Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (JU v ČB) jódem na základě vyšetření jodurie. Průměrný obsah jódu v moči u všech osob (n=63) byl 230,40±169,90 μg.l-1. U mužů byl průměrný obsah jódu v moči 244,59±190,46 μg.l-1, u žen (n=42) 223,18±157,82 μg.l-1. Hodnota mediánu se pohybovala u mužů i žen okolo hodnoty 150 μg.l-1. U 89,4 % vyšetřených odpovídala jodurie dostačujícímu, popřípadě nadbytečnému příjmu jódu, u 10,60 % pak různému stupni jodopenie. V zájmu prevence nežádoucího dopadu nutričního nedostatku nebo nadbytku jódu je doporučena pravidelná kontrola jodurie i u studentů vysokých škol.

Klíčová slova: jodurie, jód - příjem

Vloženo: listopad 2014; Přijato: leden 2015; Zveřejněno: březen 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Křížová Z, Trávníček J, Vítková L, Richterová J, Staňková M. Obsah jódu v moči studentů a zaměstnanců Jihočeské univerzity. Hygiena. 2015;60(1):10-13. doi: 10.21101/hygiena.a1351.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Trávníček J, Kroupová V, Dušová H, Krhovjáková J, Konečný R. Optimalizace obsahu jodu v kravském mléce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích; 2011.
  2. Veliký I. Mikroelementy v teórii a praxi: úvod do biochémie a fyziológie stopových prvkov u zvierat a rastlín. Bratislava: Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry; 1964.
  3. Zamrazil V. Jodový deficit - definice, epidemiologie a význam. In: Mikroelementy 2012: sborník přednášek XLIV. semináře o metodice stanovení a významu stopových prvků v biologickém materiálu a životním prostředí; 14. - 16. května 2012; Valtice [CD-ROM]. Český Těšín: 2 THETA; 2012. s. 5-7.
  4. Zamrazil V, Bílek R, Čeřovská J, Delange F. The elimination of iodine deficiency in the Czech Republic: the steps toward success. Thyroid. 2004 Jan;14(1):49-56. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Miller JK, Swanson EW, Spalding GE. Iodine absorption, excretion, recycling, and tissue distribution in the dairy cow. J Dairy Sci. 1975 Oct;58(10):1578-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Límanová Z, Němec J, Zamrazil V. Nemoci štítné žlázy: diagnostika a terapie. Praha: Galén; 1995.
  7. World Health Organization; United Nations Children's Fund; International Council for Control of Iodine Deficiency Disorders. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. 3rd ed. Geneva: WHO; 2007.
  8. Musil F, Svobodová M, Kličková D. Hodnoty jodurií klinických vzorků v klatovském regionu v období 1998-2009. In: Zásobení jódem a prevence tyreopatií se zaměřením na období těhotenství a kojení: IX. konference u příležitosti Dne jódu: sborník; 11. března 2010; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2010. s. 33-4.
  9. Bílek R, Zamrazil V. Metodika stanovení jódu pomocí Sandell - Kolthoffovy reakce. In: Mikroelementy 2012: sborník přednášek z XLIV. semináře o metodice stanovení a významu stopových prvků v biologickém materiálu a životním prostředí; 14. - 16. května 2012; Valtice [CD-ROM]. Český Těšín: 2 THETA; 2012. s. 26-28.
  10. Pohunková D, Němec J. Aktuální otázky endemické strumy a jodového deficitu. Čas Lék Čes. 1988;127(21):641-7.
  11. Zamrazil V. Rizika nadměrného přívodu jódu. In: Zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: X. konference u příležitosti Dne jódu: sborník; 15. května 2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. s. 10-2.
  12. Kalvachová B. Rizika z nedostatečného přívodu jódu. In: Zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: X. konference u příležitosti Dne jódu: sborník; 15. května 2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. s. 9.
  13. Ryšavá L, Kříž J. Prevence jódového deficitu v ČR - historie a současný stav. In: Zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: X. konference u příležitosti Dne jódu: sborník; 15. května 2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. s. 6-8.
  14. Ryšavá L, Kašparová L, Křížová T, Žoltá M a kol. Saturace jódem a jodurie 11-12 letých dětí z 6 oblastí ČR v r. 2012-2013. In: Zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: X. konference u příležitosti Dne jódu: sborník
  15. května 2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. s. 27-9.
  16. Beneš B, Černá M, Batáriová A, Šmíd J. Monitorování zdravotního stavu populace ve vztahu k prostředí: jodurie u české populace v období 1995 - 2000. Hygiena. 2002;47(3):157-61.
  17. Štimec M, Fidler Mis N, Smole K, Širca-Čampa A, Kotnik P, Župančič M, et al. Iodine intake of Slovenian adolescents. Ann Nutr Metab. 2007;51(5):439-47. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Křížová Z, Trávníček J, Hasoňová L, Vítková L, Staňková M. Mléko jako zdroj jódu v lidské výživě. Mlékařské listy. 2014(147).