Hygiena 2014, 59(4):198-200 | DOI: 10.21101/hygiena.a1315

Mise potravinového a veterinárního úřadu [Připravenost na krizové situace v oblasti bezpečnosti potravin z pohledu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje]

Ivo Krýsa, Josef Hrdina, Jindra Taterová, Šárka Nováková
Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Odbor hygieny výživy a PBU

Obsahem článku jsou zkušenosti Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze z mise Potravinového a veterinárního úřadu Evropské Komise, jejímž cílem byl sběr dat a zjištění úrovně zajištění krizové připravenosti v oblasti bezpečnosti potravin či krmiv v České republice. Jedním z navštívených orgánů byla i Krajská hygienická stanice Středočeského kraje. Auditoři zde detailně studovali všechny nastavené procesy včetně jejich konkrétní aplikace v praxi. Předmětem mise bylo například i zjištění způsobu řešení konkrétní epidemie salmonelózy zahrnující i komunikaci s dalšími dotčenými institucemi, přičemž v tomto případě šlo o Krajskou veterinární správu či zdravotnická zařízení, kde byly postižené osoby hospitalizovány. Z průběhu mise vyplynulo, že Krajská hygienická stanice Středočeského kraje je na krizové situace dobře připravena, mechanismy krizového řízení jsou kvalitně nastaveny a neustále aktualizovány, v případě epidemií alimentárních onemocnění se postupuje dle stanovených postupů. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje je však schopna se velmi dobře vypořádat i s mimořádnými krizovými situacemi typu povodní či metanolové kauzy, při kterých je nezbytné soustředit veškeré materiální i lidské zdroje k co nejrychlejšímu zvládnutí dané krizové situace.

Klíčová slova: orgán ochrany veřejného zdraví, bezpečnost potravin

Vloženo: červenec 2014; Přijato: listopad 2014; Zveřejněno: prosinec 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Krýsa I, Hrdina J, Taterová J, Nováková Š. Mise potravinového a veterinárního úřadu [Připravenost na krizové situace v oblasti bezpečnosti potravin z pohledu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje]. Hygiena. 2014;59(4):198-200. doi: 10.21101/hygiena.a1315.
Stáhnout citaci