Hygiena 2014, 59(4):198-200 | DOI: 10.21101/hygiena.a1315
Mise potravinového a veterinárního úřadu [Připravenost na krizové situace v oblasti bezpečnosti potravin z pohledu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje]
- Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Odbor hygieny výživy a PBU
Obsahem článku jsou zkušenosti Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze z mise Potravinového a veterinárního úřadu Evropské Komise, jejímž cílem byl sběr dat a zjištění úrovně zajištění krizové připravenosti v oblasti bezpečnosti potravin či krmiv v České republice. Jedním z navštívených orgánů byla i Krajská hygienická stanice Středočeského kraje. Auditoři zde detailně studovali všechny nastavené procesy včetně jejich konkrétní aplikace v praxi. Předmětem mise bylo například i zjištění způsobu řešení konkrétní epidemie salmonelózy zahrnující i komunikaci s dalšími dotčenými institucemi, přičemž v tomto případě šlo o Krajskou veterinární správu či zdravotnická zařízení, kde byly postižené osoby hospitalizovány. Z průběhu mise vyplynulo, že Krajská hygienická stanice Středočeského kraje je na krizové situace dobře připravena, mechanismy krizového řízení jsou kvalitně nastaveny a neustále aktualizovány, v případě epidemií alimentárních onemocnění se postupuje dle stanovených postupů. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje je však schopna se velmi dobře vypořádat i s mimořádnými krizovými situacemi typu povodní či metanolové kauzy, při kterých je nezbytné soustředit veškeré materiální i lidské zdroje k co nejrychlejšímu zvládnutí dané krizové situace.
Klíčová slova: orgán ochrany veřejného zdraví, bezpečnost potravin
Vloženo: červenec 2014; Přijato: listopad 2014; Zveřejněno: prosinec 2014 Zobrazit citaci
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |