Hygiena 2014, 59(4):184-189 | DOI: 10.21101/hygiena.a1292

Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin

Bohumil Turek1, Petr Šíma2, Vladimír Bencko3
1 Společnost pro výživu, Praha
2 Mikrobiologický ústav v. v. i., AV ČR, Praha
3 Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Praha

Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly "západní" životní styl.

Klíčová slova: chronická neinfekční onemocnění - etiologie, technologizovaná strava, Advanced Glycation End products (AGE), Advanced Lipoxidation End products (ALE), Advanced Oxidation Protein Products (AOPP)

Vloženo: únor 2014; Přijato: říjen 2014; Zveřejněno: prosinec 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Turek B, Šíma P, Bencko V. Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin. Hygiena. 2014;59(4):184-189. doi: 10.21101/hygiena.a1292.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Medzhitov R, Janeway CA Jr. Innate immunity: the virtues of a nonclonal system of recognition. Cell. 1997 Oct 31;91(3):295-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Matzinger P. Tolerance, danger, and the extended family. Annu Rev Immunol. 1994;12:991-1045. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Lenardo MJ, Baltimore D. NF-kappa B: a pleiotropic mediator of inducible and tissue-specific gene control. Cell. 1989 Jul 28;58(2):227-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Yamagishi S, Fujimori H, Yonekura H, Yamamoto Y, Yamamoto H. Advanced glycation endproducts inhibit prostacyclin production and induce plasminogen activator inhibitor-1 in human microvascular endothelial cells. Diabetologia. 1998 Dec;41(12):1435-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Šíma P. Chronický únavový syndrom. Interní Med Praxi. 2010;12(9):419-23.
  6. Šíma P, Turek B, Bencko V. Nutriční imunologie: modulace imunity složkami nutrice. Prakt Lék. 2013;93(4):158-62.
  7. Cerami A, Vlassara H, Brownlee M. Glucose and aging. Sci Am. 1987 May;256(5):90-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Bengmark S. Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2006 Jan-Feb;30(1):45-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Pokupec R, Kalauz M, Turk N, Turk Z. Advanced glycation endproducts in human diabetic and non-diabetic cataractous lenses. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2003 May;241(5):378-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Rahbar S. An abnormal hemoglobin in red cells of diabetics. Clin Chim Acta. 1968 Oct;22(2):296-8. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Rahbar S. The discovery of glycated haemoblobin: a major event in the study of nonenzymatic chemistry in biological systems. Ann N Y Acad Sci. 2005 Jun;1043:9-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Jentzsch AM, Bachmann H, Fürst P, Biesalski HK. Improved analysis of malondialdehyde in human body fluids. Free Radic Biol Med. 1996;20(2):251-6. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Chavakis T, Bierhaus A, Nawroth PP. RAGE (receptor for advanced glycation end products): a central player in the inflammatory response. Microbes Infect. 2004 Nov;6(13):1219-25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Mathers CD, Loncar D. Projections of global mortality and burden of disease from 2002 to 2030. PLoS Med. 2006 Nov;3(11):e442 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Svačina Š. Metabolický syndrom a diabetes 2. typu. In: Svačina Š. Prevence diabetu a jeho komplikací. Praha: Triton; 2008. p. 19-31.
  16. Maeshima T, Honda K, Chikazawa M, Shibata T, Kawai Y, Akagawa M, et al. Quantitative analysis of acrolein-specific adducts generated during lipid peroxidation-modification of proteins in vitro: identification of N(tau)-(3-propanal) histidine as the major adduct. Chem Res Toxicol. 2012 Jul 16;25(7):1384-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Agalou S, Ahmed N, Dawnay A, Thornalley PJ. Removal of advanced glycation end products in clinical renal failure by peritoneal dialysis and haemodialysis. Biochem Soc Trans. 2003 Dec;31(Pt 6):1394-6. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Bengmark S. Advanced glycation and lipoxidation end products-amplifiers of inflammation: the role of food. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2007 Sept-Oct;31(5):430-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Bucala R. Lipid and lipoprotein modification by advanced glycosylation end-products: role in atherosclerosis. Exp Physiol. 1997 Mar;82(2):327-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Selmeci L. Advanced oxidation protein products (AOPP): novel uremic toxins, or components of the non-enzymatic antioxidant system of the plasma proteome? Free Radic Res. 2011 Oct;45(10):1115-23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Kalousová M, Škrha J, Zima T. Advanced glycation end-products and advanced oxidation protein products in patients with diabetes mellitus. Physiol Res. 2002;51(6):597-604. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Castellani R, Smith MA, Richey PJ, Petty G. Glycoxidation and oxidative stress in Parkinson disease and diffuse Lewy body disease. Brain Res. 1996 Oct 21;737(1-2):195-200. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Ma L, Nicholson LF. Expression of the receptor for advanced glycation end products in Huntington's disease caudate nucleus. Brain Res. 2004 Aug 20;1018(1):10-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Frey J. Bovine spongiform encephalopathy: are the cows mad or full of carbohydrates. Clin Chem Lab Med. 2002 Feb;40(2):101-3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Vlassara H, Palace MR. Diabetes and advanced glycation end products. J Intern Med. 2002 Feb;251(2):87-101. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Qin Q, Niu J, Wang Z, Xu W, Qiao Z, Gu Y. Heparanase induced by advanced glycation end products (AGEs) promotes macrophage migration involving RAGE and PI3K/AKT pathway. Cardiovasc Diabetol. 2013 Feb 26;12:37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Xu D, Young J, Song, D, Esko JD. Heparan sulphate is essential for high mobility group protein 1 (HMGB1) signaling by the receptor for advanced glycation end products (RAGE). J Biol Chem. 2011 Dec 2;286(48):41736-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Rouhiainen A, Kuja-Panula J, Tumova S, Rauvala H. RAGEmediated cell signaling. Methods Mol Biol. 2013;963:239-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Lin L. RAGE on the Toll Road? Cell Mol Immunol. 2006 Oct;3(5):351-8.
  30. Šíma P, Turek B, Bencko V. Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? Prakt Lék. 2014;94(1):32-7.
  31. Osawa T, Kato Y. Protective role of antioxidative food factors in oxidative stress caused by hyperglycemia. Ann N Y Acad Sci. 2005 Jun;1043:440-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Hansen SH. The role of taurine in diabetes and the development of diabetic compplications. Diabetes Metab Res Rev. 2001 Sep-Oct;17(5):330-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Gorelik S, Ligumsky M, Kohen R, Kanner J. A novel function of red wine polyphenols in humans: prevention of absorption of cytotoxic lipid peroxidation products. FASEB J. 2008 Jan;22(1):41-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Nandhini AT, Thirunavukkarasu V, Anuradha CV. Stimulation of glucose utilization and inhibition of protein glycation and AGE products by taurine. Acta Physiol Scand. 2004 Jul;181(3):297-303. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Hille-Rehfeld A. Carnosine - an endogenous antioxidant and tissue protective factor. Med Monatsschr Pharm. 2006 Sep;29(9):337-8. (In German.) Přejít na PubMed...
  36. Lee SJ, Lee KW. Protective effect of (-)-epigallocatechin gallate against advanced glycation endproducts-induced injury in neuronal cells. Biol Pharm Bull. 2007 Aug;30(8):1369-73. Erratum in: Biol Pharm Bull. 2007 Dec;30(12):2412. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Biesalski HK. Polyphenols and inflammation: basic interactions. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2007 Nov;10(6):724-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Roszkowski K, Ko HL, Beuth J, Ohshima Y, Roszkowski W, Jeljaszewicz J, et al. Intestinal microflora of BALB/c-mice and function of local immune cells. Zentralbl Bakteriol Microbiol Hyg A. 1988 Nov;270(1-2):270-9. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Pulverer G, Beuth J, Roszkowski W, Burrichter H, Roszkowski K, Yassin A, et al. Bacteria of human physiological microflora liberate immunomodulating peptides. Zentralbl Bakteriol. 1990 Apr;272(4):467-76. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Aronson D. Cross-linking of glycated collagen in the pathogenesis of arterial and myocardial stiffening of aging and diabetes. J Hypertens. 2003 Jan;21(1):3-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...