Hygiena 2014, 59(4):184-189 | DOI: 10.21101/hygiena.a1292
Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin
- 1 Společnost pro výživu, Praha
- 2 Mikrobiologický ústav v. v. i., AV ČR, Praha
- 3 Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Praha
Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly "západní" životní styl.
Klíčová slova: chronická neinfekční onemocnění - etiologie, technologizovaná strava, Advanced Glycation End products (AGE), Advanced Lipoxidation End products (ALE), Advanced Oxidation Protein Products (AOPP)
Vloženo: únor 2014; Přijato: říjen 2014; Zveřejněno: prosinec 2014 Zobrazit citaci
Reference
- Medzhitov R, Janeway CA Jr. Innate immunity: the virtues of a nonclonal system of recognition. Cell. 1997 Oct 31;91(3):295-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Matzinger P. Tolerance, danger, and the extended family. Annu Rev Immunol. 1994;12:991-1045. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Lenardo MJ, Baltimore D. NF-kappa B: a pleiotropic mediator of inducible and tissue-specific gene control. Cell. 1989 Jul 28;58(2):227-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Yamagishi S, Fujimori H, Yonekura H, Yamamoto Y, Yamamoto H. Advanced glycation endproducts inhibit prostacyclin production and induce plasminogen activator inhibitor-1 in human microvascular endothelial cells. Diabetologia. 1998 Dec;41(12):1435-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Šíma P. Chronický únavový syndrom. Interní Med Praxi. 2010;12(9):419-23.
- Šíma P, Turek B, Bencko V. Nutriční imunologie: modulace imunity složkami nutrice. Prakt Lék. 2013;93(4):158-62.
- Cerami A, Vlassara H, Brownlee M. Glucose and aging. Sci Am. 1987 May;256(5):90-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Bengmark S. Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2006 Jan-Feb;30(1):45-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Pokupec R, Kalauz M, Turk N, Turk Z. Advanced glycation endproducts in human diabetic and non-diabetic cataractous lenses. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2003 May;241(5):378-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Rahbar S. An abnormal hemoglobin in red cells of diabetics. Clin Chim Acta. 1968 Oct;22(2):296-8. Přejít k původnímu zdroji...
- Rahbar S. The discovery of glycated haemoblobin: a major event in the study of nonenzymatic chemistry in biological systems. Ann N Y Acad Sci. 2005 Jun;1043:9-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Jentzsch AM, Bachmann H, Fürst P, Biesalski HK. Improved analysis of malondialdehyde in human body fluids. Free Radic Biol Med. 1996;20(2):251-6. Přejít k původnímu zdroji...
- Chavakis T, Bierhaus A, Nawroth PP. RAGE (receptor for advanced glycation end products): a central player in the inflammatory response. Microbes Infect. 2004 Nov;6(13):1219-25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Mathers CD, Loncar D. Projections of global mortality and burden of disease from 2002 to 2030. PLoS Med. 2006 Nov;3(11):e442 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Svačina Š. Metabolický syndrom a diabetes 2. typu. In: Svačina Š. Prevence diabetu a jeho komplikací. Praha: Triton; 2008. p. 19-31.
- Maeshima T, Honda K, Chikazawa M, Shibata T, Kawai Y, Akagawa M, et al. Quantitative analysis of acrolein-specific adducts generated during lipid peroxidation-modification of proteins in vitro: identification of N(tau)-(3-propanal) histidine as the major adduct. Chem Res Toxicol. 2012 Jul 16;25(7):1384-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Agalou S, Ahmed N, Dawnay A, Thornalley PJ. Removal of advanced glycation end products in clinical renal failure by peritoneal dialysis and haemodialysis. Biochem Soc Trans. 2003 Dec;31(Pt 6):1394-6. Přejít k původnímu zdroji...
- Bengmark S. Advanced glycation and lipoxidation end products-amplifiers of inflammation: the role of food. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2007 Sept-Oct;31(5):430-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Bucala R. Lipid and lipoprotein modification by advanced glycosylation end-products: role in atherosclerosis. Exp Physiol. 1997 Mar;82(2):327-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Selmeci L. Advanced oxidation protein products (AOPP): novel uremic toxins, or components of the non-enzymatic antioxidant system of the plasma proteome? Free Radic Res. 2011 Oct;45(10):1115-23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Kalousová M, Škrha J, Zima T. Advanced glycation end-products and advanced oxidation protein products in patients with diabetes mellitus. Physiol Res. 2002;51(6):597-604. Přejít k původnímu zdroji...
- Castellani R, Smith MA, Richey PJ, Petty G. Glycoxidation and oxidative stress in Parkinson disease and diffuse Lewy body disease. Brain Res. 1996 Oct 21;737(1-2):195-200. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Ma L, Nicholson LF. Expression of the receptor for advanced glycation end products in Huntington's disease caudate nucleus. Brain Res. 2004 Aug 20;1018(1):10-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Frey J. Bovine spongiform encephalopathy: are the cows mad or full of carbohydrates. Clin Chem Lab Med. 2002 Feb;40(2):101-3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Vlassara H, Palace MR. Diabetes and advanced glycation end products. J Intern Med. 2002 Feb;251(2):87-101. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Qin Q, Niu J, Wang Z, Xu W, Qiao Z, Gu Y. Heparanase induced by advanced glycation end products (AGEs) promotes macrophage migration involving RAGE and PI3K/AKT pathway. Cardiovasc Diabetol. 2013 Feb 26;12:37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Xu D, Young J, Song, D, Esko JD. Heparan sulphate is essential for high mobility group protein 1 (HMGB1) signaling by the receptor for advanced glycation end products (RAGE). J Biol Chem. 2011 Dec 2;286(48):41736-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Rouhiainen A, Kuja-Panula J, Tumova S, Rauvala H. RAGEmediated cell signaling. Methods Mol Biol. 2013;963:239-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Lin L. RAGE on the Toll Road? Cell Mol Immunol. 2006 Oct;3(5):351-8.
- Šíma P, Turek B, Bencko V. Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? Prakt Lék. 2014;94(1):32-7.
- Osawa T, Kato Y. Protective role of antioxidative food factors in oxidative stress caused by hyperglycemia. Ann N Y Acad Sci. 2005 Jun;1043:440-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Hansen SH. The role of taurine in diabetes and the development of diabetic compplications. Diabetes Metab Res Rev. 2001 Sep-Oct;17(5):330-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Gorelik S, Ligumsky M, Kohen R, Kanner J. A novel function of red wine polyphenols in humans: prevention of absorption of cytotoxic lipid peroxidation products. FASEB J. 2008 Jan;22(1):41-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Nandhini AT, Thirunavukkarasu V, Anuradha CV. Stimulation of glucose utilization and inhibition of protein glycation and AGE products by taurine. Acta Physiol Scand. 2004 Jul;181(3):297-303. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Hille-Rehfeld A. Carnosine - an endogenous antioxidant and tissue protective factor. Med Monatsschr Pharm. 2006 Sep;29(9):337-8. (In German.) Přejít na PubMed...
- Lee SJ, Lee KW. Protective effect of (-)-epigallocatechin gallate against advanced glycation endproducts-induced injury in neuronal cells. Biol Pharm Bull. 2007 Aug;30(8):1369-73. Erratum in: Biol Pharm Bull. 2007 Dec;30(12):2412. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Biesalski HK. Polyphenols and inflammation: basic interactions. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2007 Nov;10(6):724-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
- Roszkowski K, Ko HL, Beuth J, Ohshima Y, Roszkowski W, Jeljaszewicz J, et al. Intestinal microflora of BALB/c-mice and function of local immune cells. Zentralbl Bakteriol Microbiol Hyg A. 1988 Nov;270(1-2):270-9. Přejít k původnímu zdroji...
- Pulverer G, Beuth J, Roszkowski W, Burrichter H, Roszkowski K, Yassin A, et al. Bacteria of human physiological microflora liberate immunomodulating peptides. Zentralbl Bakteriol. 1990 Apr;272(4):467-76. Přejít k původnímu zdroji...
- Aronson D. Cross-linking of glycated collagen in the pathogenesis of arterial and myocardial stiffening of aging and diabetes. J Hypertens. 2003 Jan;21(1):3-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...