Hygiena 2014, 59(4):179-183 | DOI: 10.21101/hygiena.a1306

Konzumace ovoce a zeleniny a jiné stravovací zvyklosti romské populace

Jana Stávková, Zuzana Derflerová Brázdová
Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav ochrany a podpory zdraví, Brno

Článek popisuje výsledky dotazníkového šetření stravovacích zvyklostí se zaměřením na konzumaci ovoce a zeleniny souboru romské populace. Hlavním cílem šetření bylo zjistit znalosti dotazovaných o zdravotním významu ovoce a zeleniny a o jejich doporučené denní konzumaci, postoje a skutečné chování ve vztahu k příjmu této potravinové skupiny. Dále byla pomocí týdenního frekvenčního dotazníku zjišťována konzumace ostatních potravinových skupin podle potravinové pyramidy. Kromě výživových zvyklostí byly předmětem zájmu také ostatní složky životního stylu, jako je kouření a míra pohybové aktivity. Soubor tvořilo 102 dospělých osob romské populace. Z šetření vyplynulo, že stravovací zvyklosti vzorku romské populace neodpovídaly oficiálním výživovým doporučením. Jako nedostatečná byla vyhodnocena konzumace ovoce, zeleniny a jiných potravinových skupin s příznivým vlivem na zdraví, naopak potraviny méně vhodné byly konzumovány v nadměrném množství. Neuspokojivé bylo také procento pravidelných kuřáků v sledovaném souboru a nezařazování cílené pohybové aktivity vyšší intenzity. Výsledky šetření mohou být námětem pro cílenou osvětu romské populace o správných stravovacích zvyklostech a vlivu jednotlivých potravinových skupin zejména ovoce a zeleniny na podporu zdraví. V rámci prevence nemocí souvisejících s výživou by neměly být opomíjeny ani další rizikové složky nesprávného životního stylu (kouření a pohybová inaktivita).

Klíčová slova: stravovací návyky, pohybová aktivita, kouření, Romové

Vloženo: květen 2014; Přijato: září 2014; Zveřejněno: prosinec 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Stávková J, Derflerová Brázdová Z. Konzumace ovoce a zeleniny a jiné stravovací zvyklosti romské populace. Hygiena. 2014;59(4):179-183. doi: 10.21101/hygiena.a1306.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Harding AH, Wareham NJ, Bingham SA, Khaw K, Luben R, Welch A, et al. Plasma vitamin C level, fruit and vegetable consumption, and the risk of new-onset type 2 diabetes mellitus: the European prospective investigation of cancer-Norfolk prospective study. Arch Intern Med. 2008 Jul 28;168(14):1493-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Mirmiran P, Noori N, Zavareh MB, Azizi F. Fruit and vegetable consumption and risk factors for cardiovascular disease. Metabolism. 2009 Apr;58(4):460-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Hung HC, Joshipura KJ, Jiang R, Hu FB, Hunter D, SmithWarner SA, et al. Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. J Natl Cancer Inst.2004Nov3;96(21):1577-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Rissanen TH, Voutilainen S, Virtanen JK, Venho B, Vanharanta M, Mursu J, et al. Low intake of fruits, berries and vegetables is associated with excess mortality in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) Study. J Nutr. 2003 Jan;133(1):199-204. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. World Cancer Research Fund. American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC.: AICR; 2007.
  6. World Health Organisation. Fruit and vegetable promotion initiative. Meeting Report; 2003 Aug 25-27; Geneva. Geneva: WHO; 2003.
  7. World Health Organization. WHO European action plan for food and nutrition policy 2007-2012. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2008.
  8. Dostálová J, Dlouhý P, Tláskal P a kol. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky [Internet]. Praha: Společnost pro výživu; 2012 [cit. 13. února 2014]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html.
  9. Hainer V a kol. Základy klinické obezitologie. 2. přeprac. a doplň. vyd. Praha: Grada; 2011.
  10. Brázdová Z, Fiala J, Hrstková H. Výživové zvyklosti romských dětí. Čs Pediatr. 1998;53(7):419-23.
  11. Davidová E a kol. Kvalita života a sociální determinanty zdraví u Romů v České a Slovenské republice. Praha: Triton; 2010.
  12. Nesvadbová L, Šandera J, Haberlová V. Romská populace a zdraví, Česká republika - Národní zpráva 2009. Madrid: FSG; 2009.
  13. Mottlová A. Porovnání výživy u české a jiné národní/etnické populace [disertační práce]. Brno: Masarykova univerzita; 2008.
  14. Zpráva o stavu romské menšiny v České republice za rok 2010 [Internet]. Praha: Úřad vlády České republiky; 2011 [cit. 13.února 2014]. Dostupné z: http://www.romea.cz/dokumenty/zprava-romove-CR-2010.pdf.