Hygiena 2014, 59(1):17-20 | DOI: 10.21101/hygiena.a1236

Stav výživy seniorů v institucionální péči

Hana Lukšová, Yvetta Vrublová
Ostravská univerzita v Ostravě, Lékařská fakulta, Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Ostrava

Úvod: Zhoršení výživy u seniorů, bývá popisováno ve spojitosti s institucionální péčí. Jako vhodný nástroj pro posouzení stavu výživy se jeví Škála pro hodnocení stavu výživy - MNA. Cíl výzkumu: Zjistit stav výživy u seniorů ve vybraných institucích prostřednictvím Škály pro hodnocení stavu výživy - MNA a následně analyzovat hodnoty Body mass index (BMI) u sledované populace.

Metodika: Výzkumný soubor tvořilo 200 osob ve věku nad 60 let v institucionální péči. Statistické testy byly hodnoceny na hladině významnosti 5 %.

Výsledky: Z 200 seniorů v institucionální péči dle Škály pro hodnocení stavu výživy (MNA) bylo ve stavu dobré výživy 32 %, rizikem podvýživy bylo ohroženo 38 % seniorů a podvýživou trpělo 30 %. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl ve stavu výživy v závislosti na druhu instituce (p=0,001). Byl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi sledovanými institucemi v hodnotách BMI (p=0,0084). Hodnoty BMI vyšší než 23 byly u 65 % seniorů, hodnoty BMI nižší než 19 byly u 16 % seniorů.

Závěr: Z výsledku studie vyplývá, že pouze jedna třetina seniorů byla ve stavu dobré výživy, což vede k nutnosti včasné detekce stavu výživy prostřednictvím MNA.

Klíčová slova: výživa seniorů, malnutrice, škála pro hodnocení stavu výživy (MNA)

Vloženo: březen 2013; Přijato: červenec 2013; Zveřejněno: březen 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Lukšová H, Vrublová Y. Stav výživy seniorů v institucionální péči. Hygiena. 2014;59(1):17-20. doi: 10.21101/hygiena.a1236.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Kalvach Z a kol. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada; 2008.
  2. Jurášková B, Hrnčiariková D, Holmerová I, Kalvach Z. Poruchy výživy ve stáří. Medicína pro praxi. 2007;4(11):443-6.
  3. Kyle UG, Pirlich M, Schuetz T, Lochs H, Pichard C. Is nutritional depletion by Nutritional Risk Index associated with increased length of hospital stay? A population-based study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2004 Mar-Apr;28(2):99-104. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Topinková E. Využití standardizovaných škál pro hodnocení stavu výživy u starších nemocných. Česká geriatrická revue. 2003;1(1):6-11.
  5. Magri F, Borza A, del Vecchio S, Chytiris S, Cuzzoni G, Busconi L, et al. Nutritional assessment of demented patients: a descriptive study. Aging Clin Exp Res. 2003 Apr;15(2):148-53. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Morley JE, Silver AJ. Nutritional issues in nursing home care. Ann Intern Med. 1995 Dec 1;123(11):850-9. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Compan B, di Castri A, Plaze JM, Arnaud-Battandier F. Epidemiological study of malnutrition in elderly patients in acute, sub-acute and long-term care using the MNA. J Nutr Health Aging. 1999;3(3):146-51. Přejít na PubMed...
  8. Suominen M, Muurinen S, Routasalo P, Soini H, Suur-Uski I, Peiponen A, et al. Malnutrition and associated factors among aged residents in all nursing homes in Helsinki. Eur J Clin Nutr. 2005 Apr;59(4):578-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. StarnovskáT.Nutričnípéče.Medicínapropraxi.2011;8(3):144-5.
  10. Sobotka L. Využití doplňkové enterální výživy během hospitalizace. Onkologie. 2009;3(4):248-50.
  11. Starnovská T. Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory. Nutricia Clinical - čtvrtletní noviny. 2007;1:8-10.
  12. Kozáková R, Jarošová D, Zeleníková R, Bocková S. Nástroje k hodnocení nutričního stavu hospitalizovaných pacientů. Hygiena. 2011;56(1):18-21.
  13. Wakefield B. Altered nutrition: less than body requirements. In: Maas ML, Buckwalter KC, Hardy MD, Tripp-Reimer T, Titler MG, Specht JP, editors. Nursing care of older adults: diagnoses, outcomes, interventions. St. Luis: Mosby; 2001. p. 145-157.
  14. Bleda MJ, Bolibar I, Parés R, Salvà A. Reliability of the mini nutritional assessment (MNA) in institutionalized elderly people. J Nutr Health Aging. 2002;6(2):134-7. Přejít na PubMed...
  15. Guigoz Y, Lauque S, Vellas BJ. Identifying the elderly at risk for malnutrition. The mini nutritional assessment. Clin Geriatr Med. 2002 Nov;18(4):737-57. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Nutrition Day. Worldwide [Internet]. Vienna: nutritionDay; 2006 [cited 2014 Jan 12]. Available from: http://www.nutritionday.org/.
  17. Saletti A, Lindgren EY, Johansson L, Cederholm T. Nutritional status according to mini nutritional assessment in an institutionalized elderly population in Sweden. Gerontology. 2000 May-Jun;46(3):139-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Suominen MH, Sandelin E, Soini H, Pitkala KH. How well do nurses recognize malnutrition in elderly patients? Eur J Clin Nutr. 2009 Feb;63(2):292-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Cuervo M, García A, Ansorena D, Sánchez-Villegas A, Martínez-González M, Astiasarán I, et al. Nutritional assessment interpretation on 22,007 Spanish community-dwelling elders through the Mini Nutritional Assessment test. Public Health Nutr. 2009 Jan;12(1):82-90. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Kaiser MJ, Bauer JM, Rämsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T, et al.; Mini Nutritional Assessment International Group. Frequency of malnutrition in older adults: a multinational perspective using the mini nutritional assessment. J Am Geriatr Soc. 2010 Sep;58(9):1734-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Kozáková R, Kroulíková L, Jarošová D. Hodnocení stavu výživy pacientů v zařízeních dlouhodobé péče. Ošetřovatelství a porodní asistence. 2011;2(1):179-83.
  22. Ben-Ishay O, Gertsenzon H, Mashiach T, Kluger Y, Chermesh I. Malnutrition in surgical wards: a plea for concern. Gastroenterol Res Pract. 2011 Jan;2011:Article ID 840512. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Deschamps V, Astier X, Ferry M, Rainfray M, Emeriau JP, Barberger-Gateau P. Nutritional status of healthy elderly persons living in Dordogne, France, and relation with mortality and cognitive or functional decline. Eur J Clin Nutr. 2002 Apr;56(4):305-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Crogan NL, Pasvogel A. The influence of protein-calorie malnutrition on quality of life in nursing homes. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2003 Feb;58(2):159-64. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Langiano E, Di Russo C, Atrei P, Ferrara M, Allegretti V, Verdicchio I, et al. Nutritional status of elderly institutionalized subjects in a health district in Frosinone. Ig Sanita Pubbl. 2009 Jan-Feb;65(1):17-28. (In Italy.) Přejít na PubMed...