Hygiena 2011, 56(1):18-21

Nástroje k hodnocení nutričního stavu hospitalizovaných pacientů

Radka Kozáková, Darja Jarošová, Renáta Zeleníková, Soňa Bocková
Ostravská univerzita v Ostravě, Lékařská fakulta, Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Ostrava-Zábřeh

Podvýživa u hospitalizovaných pacientů nebývá zpravidla včas diagnostikována. Studie uvádějí, že již při příjmu do nemocnice je 30-60 % pacientů podvyživených. Včasnou detekcí poruch výživy pacientů se můžeme vyhnout zhoršení funkční výkonnosti, závažným zdravotním komplikacím, zvýšené nemocnosti a úmrtnosti a zhoršení kvality života. V praxi se obvykle realizuje kombinace více vyšetřovacích metod. Cílem příspěvku je seznámení se základními standardizovanými testy určenými k hodnocení výživy ve zdravotnických zařízeních.

Klíčová slova: výživa, hodnocení, standardizované testy

Vloženo: říjen 2010; Přijato: prosinec 2010; Zveřejněno: březen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kozáková R, Jarošová D, Zeleníková R, Bocková S. Nástroje k hodnocení nutričního stavu hospitalizovaných pacientů. Hygiena. 2011;56(1):18-21.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Alberda C, Graf A, McCargar L. Malnutrition: etiology, consequences, and assessment of a patient at risk. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2006;20(3):419-39. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Anthony PS. Nutrition screening tools for hospitalized patients. Nutr Clin Pract. 2008 Aug-Sep;23(4):373-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Cederholm T, Jägrén C, Hellström K. Outcome of proteinenergy malnutrition in elderly medical patients. Am J Med. 1995 Jan;98(1):67-74. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Detsky AS, McLaughlin JR, Baker JP, Johnston N, Whittaker S, Mendelson RA, et al. What is subjective global assessment of nutritional status? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1987 Jan-Feb;11(1):8-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Guigoz Y, Vellas B, Garry PJ. Assessing the nutritional status of the elderly: The Mini Nutritional Assessment as part of the geriatric evaluation. Nutr Rev. 1996 Jan;54(1 Pt 2):S59-65. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Elia M. Metabolic response to starvation, injury and sepsis. In: Payne JJ, Grimble G, Silk D, editors. Artificial nutrition support in clinical practice. London: Greewich Medical Media Limited; 2001. p. 1-24.
  7. Hrnčiariková D, Jurašková B, Klemera P, Zadák Z. Antropometrická vyšetření a měření svalové síly u geriatrických pacientů. Čes Geriat Rev. 2008;6(3):96-101.
  8. Kondrup J, Rasmussen HH, Hamberg O, Stanga Z; Ad Hoc ESPEN Working Group. Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clin Nutr. 2003 Jun;22(3):321-36. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Kondrup J, Allison SP, Elia M, Vellas B, Plauth M; Educational and Clinical Practice Committee, European Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN). ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clin Nutr. 2003 Aug;22(4):415-21. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Kyle UG, Kossovsky MP, Karsegard VL, Pichard C. Comparison of tools for nutritional assessment and screening at hospital admission: a population study. Clin Nutr. 2006 Jun;25(3):409-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Malnutrition Advisory Group (MAG), A Standing Committee of the British Association for Parenteral and Enteral Nutrition (BAPEN). The MUST explanatory booklet: a guide to the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) for adults. Redditch: BAPEN; 2003.
  12. McWhirter JP, Pennington CR. Incidence and recognition of malnutrition in hospital. BMJ. 1994 Apr 9;308(6934):945-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Musil D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: Univerzita Palackého; 2002.
  14. Omran ML, Morley JE. Assessment of protein energy malnutrition in older persons, part I: History, examination, body composition, and screening tools. Nutrition. 2000 Jan;16(1):50-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Persson C, Sjödén PO, Glimelius B. The Swedish version of the patient-generated subjective global assessment of nutritional status: gastrointestinal vs urological cancers. Clin Nutr. 1999 Apr;18(2):71-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Pirlich M, Lochs H. Nutrition in the elderly. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2001 Dec;15(6):869-84. užití v praxi (19). Dotazník NRS 2002 je složen ze dvou částí, a to z tzv. primárního (iniciálního) screeningu a ze stanovení rizika vyplývajícího ze základní choroby a její léčby. Otázky primárního screeningu jsou zaměřeny na hodnotu BMI v souvislosti s věkem pacienta, dále procentuální vyjádření zhubnutí v posledních 6 měsících a procentuální, resp. poměrové vyjádření celkového příjmu stravy za den proti dřívějšímu plnému příjmu. Definitivní nutriční rizikový screening vzniká tím, že se k výsledku primárního screeningu (převedeného pomocí převodní tabulky do bodové škály 0-3) přidává hodnocení vlivu základní choroby a plánované léčby na nutriční stav (přičteme další 0-3 body podle definovaných kritérií). Celkové skóre NRS pak nabývá hodnot na škále 0-6 bodů. U nemocných s hodnotou NRS 3 body a více je nutno při všech diagnostických a léčebných postupech brát v úvahu zvýšené riziko podvýživy. U takového pacienta je pak nepřijatelné např. hladovění před vyšetřeními, před operací. Ve složitějších případech může být indikováno lékařské konziliární nutriční vyšetření (22). MUST - Malnutrition Universal Screening Tool Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) je screeningový nástroj vyvinutý Britskou společností parenterální a enterální výživy (11) k identifikaci dospělých, kteří trpí podvýživou, a těch, kteří jsou v riziku podvýživy. Tento nástroj má široké využití v klinické praxi - od nemocnic až po komunitní péči. Dotazník MUST se skládá ze tří klinických parametrů, které jsou hodnoceny body v rozsahu 0,1 až 2. Prvním parametrem je BMI, které se hodnotí následovně: * BMI >20 kg/m2 = 0 bodů * BMI 18,5-20 kg/m2 = 1 bod * BMI <18,5 kg/m2 = 2 body Dalším parametrem je ztráta hmotnosti za posledních 3-6 měsíců. Pokud je ztráta méně než 5 %, není přičten žádný bod. Pokud je ztráta hmotnosti v rozsahu 5-10 %, přičítá se 1 bod, pokud je vyšší než 10 %, přičítají se 2 body. Poslední proměnnou je účinek vlivu akutního onemocnění. Pokud nedošlo nebo pravděpodobně nedojde k žádnému příjmu potravy po dobu více než 5 dnů, celkové skóre se navýší o 2 body. Dosáhne-li pacient 0 bodů, jedná se o nízké riziko podvýživy. V nemocnicích je doporučováno opakovat tento screening každý týden, v domácí péči každý měsíc a v komunitě každý rok (11). Pokud pacient dosáhne 1 bodu, jedná se o střední riziko podvýživy. V nemocnici je doporučeno dokumentovat dietní příjem a příjem tekutin po dobu 3 dnů. Stejná doporučení platí pro domácí péči. V komunitě se opakuje screening za měsíc a je-li to nutné, zajistí se dietní poradenství. Při dosaženém skóre dvou a více bodů se jedná o vysoké riziko podvýživy. V nemocnici je zapotřebí kontaktovat nutričního terapeuta. V domácí a v komunitní péči platí stejná opatření jako pro nemocnici (10, 11). Závěr Dobrý stav výživy seniorů v nemocnicích je předpokladem rychlejší rekonvalescence a návratu do běžného života. Podvýživa v nemocnicích je poměrně rozšíře Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Qureshi AR, Alvestrand A, Danielsson A, Divino-Filho JC, Gutierrez A, Lindholm B, et al. Factors predicting malnutrition in hemodialysis patients: a cross-sectional study. Kidney Int. 1998 Mar;53(3):773-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Rubenstein LZ, Harker JO, Salvà A, Guigoz Y, Vellas B. Screening for undernutrition in geriatric practice: developing the short-form mini-nutritional assessment (MNA-SF). J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2001 Jun;56(6):M366-72. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Sobotka L, et al. Basics in clinical nutrition. 3rd ed. Praha: Galén; 2004.
  20. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Disease related malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing; 2003. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Suominen MH, Sandelin E, Soini H, Pitkala KH. How well do nurses recognize malnutrition in elderly patients? Eur J Clin Nutr. 2009 Feb;63(2):292-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Tomíška M, Hrbková D. Hodnocení podvýživy nemocného prováděné zdravotní sestrou. Onkol Péče. 2007;11(3):17-9.
  23. Topinková E. Využití standardizovaných škál pro hodnocení výživy u starších nemocných. Čes Geriat Rev. 2003;(1):6-11.