Hygiena 2010, 55(3):77-85

Screening nutriční úrovně školního stravování v České republice

Miroslava Slavíková1, Lenka Vlčková1, Jiří Skorkovský2
1 Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, územní pracoviště Teplice
2 Státní zdravotní ústav Praha, dislokované pracoviště Ústí nad Labem

Měsíční jídelní lístky včetně výdejek vybraných školských zařízení byly vyhodnoceny nutričním programem Nutricom. Byly zjištěny hodnoty následujících nutričních ukazatelů: energie, bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, bílkoviny celkem, tuky, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitamin B1, vitamin B2, niacin, vitamin C a cholesterol. Vypočítané údaje byly porovnány s výživovými doporučenými dávkami ČR (1989) (dále jen VDD), podle kterých se školní stravování řídí (na základě tzv. spotřebního koše). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly mezi průměrnou nabídkou jednotlivých sledovaných živin ve stravovacích zařízeních a legislativou vyžadovanými hodnotami. V průměrné nabídce školních jídelen (ŠJ) při základních školách byla zjištěna nižší nabídka vápníku a mírně snížená nabídka vitaminu B1 oproti VDD (1989). V ŠJ při mateřských školách byla zjištěna nižší nabídka živočišných bílkovin, vápníku a vitaminu C. Dále byly nutriční ukazatele porovnány s doporučenými dávkami německými DACH a evropskými EU (PRI). Zahraniční doporučení není namířeno cíleně na společné stravování uzavřeného typu. Uzavřený typ stravování s jednotným jídelním lístkem pro strávníky má svá specifika, což je nutno zohlednit při srovnání nabídky živin školních jídelen a v zahraničí doporučených dávek živin. Srovnáním byly dokumentovány rozdíly v doporučeních. Při porovnání se zahraničními doporučenými dávkami byly zjištěny zásadní rozdíly v požadavcích na nabídku bílkovin a rozdíly v požadavcích na nabídku vápníku a vitaminu C.

Klíčová slova: školní stravování, doporučené dávky, školní jídelny, bílkoviny, živiny

Vloženo: únor 2010; Přijato: květen 2010; Zveřejněno: září 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Slavíková M, Vlčková L, Skorkovský J. Screening nutriční úrovně školního stravování v České republice. Hygiena. 2010;55(3):77-85.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Commision of the European Communities. Reports of the Scientific Committee for Food [Internet]. Luxemburg: Office for Official Publications of the European Communities; 1993 [cited 2010 Apr 28]. Available from: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out89.pdf.
  2. Jakubíková M. Srovnání referenčních hodnot používaných pro výživová doporučení. Brno: Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin; 2009.
  3. Jakubíková M. Přívod nutrientů u dětí školního věku - aplikace, doporučení. Brno: Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin; 2009.
  4. Lhotská L. a kol. V. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 1991. Praha: Státní zdravotní ústav; 1993.
  5. Maříková J, Slavíková M, Vlčková L, Beranová M, Dlouhý P. Hodnocení stravování dětí předškolního věku v Teplicích. Čes Slov Hyg. 2005;2(2):55-7.
  6. Nutrient reference values [Internet]. Bonn: Deutsche Geselleschaft für Erhährung e.V. [cited 2010 Apr 28]. Available from: http://www.dge.de. (In Deutsch.)
  7. Vyhláška č. 107 ze dne 25. února 2005 o školním stravování. Sbírka zákonů ČR. 2005;částka 34:1114-20.
  8. Vyhláška č. 48 ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky ze dne 10. prosince 1992 o školním stravování. Sbírka zákonů ČR. 1993;částka 14:282-8.
  9. Slavíková M, Vlčková L, Beranová M, Skorkovský J. Nutriční úroveň stravy v mateřských školách na Teplicku v letech 1993-2003. Teplice: 2004.