Hygiena 2009, 54(2):52-56

Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním

Alena Halamíčková, Hana Stavělová, Ladislav Malota, Vladimír Kopřiva
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie

Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjem selenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.

Klíčová slova: selen, potraviny, diabetes mellitus, onkologická onemocnění

Vloženo: říjen 2008; Přijato: leden 2009; Zveřejněno: červen 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Halamíčková A, Stavělová H, Malota L, Kopřiva V. Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním. Hygiena. 2009;54(2):52-56.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Agronavigátor ÚZPI [online]. Suková J. Obsah jódu a selenu v mléce v evropských zemích [cit. 2008-5-15]. Dostupný z: http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=120&ch=1&typ=1&val=72249.
  2. Anke M, Drobner C, Röhrig B, Schäfer U, Müller R. The selenium content of the flora and plant and animal foodstuffs in Germany. Ernährungsforschung. 2002 Jan;47(2):67-79. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Arthur JR. The role of selenium in thyroid hormone metabolism. Can J Physiol Pharmacol. 1991 Nov;69(11):1648-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Arthur JR, McKenzie RC, Beckett GJ. Selenium in the immune system. J Nutr. 2003 May;133(5 Suppl 1):l457S-9S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Batáriová A, Černá M, Šmíd J, Spěváčková V, Čejchanová M, Očadlíková D, a kol. Biologický monitoring v ČR - expozice populace xenobiotikům z prostředí v roce 2005. Hygiena. 2007;52(3):68-9.
  6. Brigelius-Flohé R. Selenium compounds and selenoproteins in cancer. Chem Biodivers. 2008 Mar;5(3):389-95. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Bryszewska MA, Ambroziak W, Langford NJ, Baxter MJ, Colyer A, Lewis DJ. The effect of consumption of selenium enriched rye/wheat sourdough bread on the body's selenium status. Plant Foods Hum Nutr. 2007 Sep;62(3):121-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Výzkumný ústav veterinárního lékařství. Vědecký výbor veterinární pro bezpečnost potravin [online]. Trávníček J, Kursa J. Mléko jako zdroj zinku a selenu [cit. 2008-5-26]. Dostupný z: http://www.vri.cz/news/prilohy/pril255.htm.
  9. Dastych M, Koutník V, Dočekalová H. Selen v séru a potravinový řetězec v regionu jižní Moravy. Klin Biochem Metabol. 1997;5(26):233-6.
  10. Daun Ch, Lundh T, Önning G, Åkesson B. Separation of soluble selenium compounds in muscle from seven animal species using size exclusion chromatography and inductively coupled plasma mass spectrometry. J Anal At Spectrom. 2004;19:129-34. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Diaz-Alarcón JP, Navarro-Alarcón M, López-Garcia de la Serrana H, López-Martínez MC. Determination of selenium in meat products by hydride generation atomic absorption spektrometry - selenium levels in meat, organ meats, and sausages in Spain. J Agric Food Chem. 1996;44(6):1494-7. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Fox TE, Atherton C, Dainty JR, Lewis DJ, Langford NJ, Baxter MJ, et al. Absorption of selenium from wheat, garlic, and cod intrinsically labeled with Se-77 and Se-82 stable isotopes. Int J Vitam Nutr Res. 2005 May;75(3):179-86. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Holeček V, Racek J, Jeřábek Z. Vliv volných radikálů a jejich metabolitů, antioxidantů a stopových prvků na nádorová bujení. Klin Biochem Metabol. 1994;23(1):19-22.
  14. Holeček V, Racek J. Význam volných radikálů a pokročilých produktů glykosylace (AGE) u diabetes mellitus. Klin Biochem Metabol. 1995;24(1):18-22.
  15. Chen J, Lindmark-Mĺnsson H, Drevelius M, Tidehag P, Hallmans G, Hertervig E, et al. Bioavailability of selenium from bovine milk as assessed in subjects with ileostomy. Eur J Clin Nutr. 2004 Feb;58(2):350-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Chovancová D, Lesný J. Súčasný stav výskytu selénu na Slovensku. Nova Biotechnologica. 2006;6(1):125-34.
  17. Kvíčala J. Zvýšení příjmu mikronutrientu selenu - utopie,fikce, prozřetelnost či nutnost?- II. Část. Interní Med Praxi. 2003;(7):354-9.
  18. Mosnáčková J, Kováčiková E, Pastorová J, Košická M, Vojtašáková A, Holčíková K, a kol. Selén v potravinách. 1. vyd. Bratislava: Vydavateľstvo NOI; 2003.
  19. Olson OE, Novacek EJ, Whitehead EI, Palmer IS. Investigations on selenium in wheat. Phytochemistry. 1970;9(6):1181-8. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Ørnsrud R, Lorentzen M. Bioavailability of selenium from raw or cured selenomethionine-enriched fillets of Atlantic salmon (Salmo salar) assessed in selenium-deficient rats. Br J Nutr. 2002 Jan;87(1):13-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Racek J, Holeček V. Nemoci a stavy působené volnými radikály a možnosti jejich výzkumu. Klin Biochem Metabol. 1994;23(2):94-8.
  22. Rannem T, Ladefoged K, Hylander E, Hegnhǿj J, Staun M. Selenium depletion in patients with gastrointestinal diseases: are there any predictive factors ? Scand J Gastroenterol. 1998 Oct;33(10):1057-61. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Rayman, MP. The importance of selenium to human health. Lancet. 2000 Jul 15;356(9225):233-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Reeves PG, Gregoire BR, Garvin DF, Hareland GA, Lindlauf JE, Johnson LK, et al. Determination of selenium bioavailability from wheat mill fractions in rats by using the slope-ratio assay and a modified torula yeast-based diet. J Agric Food Chem. 2007 Jan 24;55(2):516-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Ruprich J. Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Subsystém 4: zdravotní důsledky zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravních řetězců. Praha: Státní zdravotní ústav; 1997.
  26. Státní zdravotní ústav v Praze; Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně [online]. Ruprich J, Řehůřková I. Dietární expozice selenu v České republice [cit. 2007-18-12]. Dostupný z: http://www.chpr.szu.cz/chemtox/chem/selen/selen.htm
  27. Shen L, van Dyck K, Luten J, Deelstra H. Diffusibility of selenate, selenite, seleno-methionine, and seleno-cystine during simulated gastrointestinal digestion. Biol Trace Elem Res. 1997 Jul-Aug;58(1-2):55-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Shin SH, Yoon MJ, Kim M, Kim JI, Lee SJ, Lee YS, et al. Enhanced lung cancer cell killing by the combination of selenium and ionizing radiation. Oncol Rep. 2007 Jan;17(1):209-16. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Shortt CT, Duthie GG, Robertson JD, Morrice PC, Nicol F, Arthur JR. Selenium status of a group of Scottish adults. Eur J Clin Nutr. 1997 Jun;51(6):400-4. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Schrauzer GN. Nutritional selenium supplements: product types, quality, and safety. J Am Coll Nutr. 2001 Feb;20(1):1-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Whanger PD. Selenocompounds in plants and animals and their biological significance. J Am Coll Nutr. 2002 Jun;21(3):223-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing; 2002.
  33. Zvárová J. Základy statistiky pro biomedicínské obory. Praha: Nakladatelství Karolinum; 2001.