Hygiena 2009, 54(1):4-7

Nádorová onemocnění a obezita

Helena Kollárová, Lucie Máchová, Gabriela Janoutová, Dagmar Horáková, Vladimír Janout
Univerzita Palackého v Olomouci, Lékařská fakulta, Ústav preventivního lékařství

V České republice jsou nádory druhou nejčastější příčinou úmrtí. Obezita je dávána do souvislosti s některými nádorovými onemocněními a představuje důležitou preventabilní příčinu nádorů v populaci. Cílem práce je stanovit asociaci mezi nejčastějšími typy nádorů a obezitou. Práce předkládá výsledky dvou studií případů a kontrol. U první studie bylo nalezené OR u karcinomu kolorekta pro muže 1,88 (95% IS 1,50-2,37) a pro ženy 1,53 (95% IS 1,21-1,93) a u karcinomu ledvin pro muže bylo OR 1,65 (95% IS 1,07-2,51). U žen byla nalezena statisticky významná asociace mezi obezitou a karcinomem endometria, kdy OR bylo 2,28 (95% IS 1,40-3,71), karcinomem ovaria s nalezeným OR 1,60 (95% IS 1,10-2,32). Také druhá studie nalezla pozitivní asociaci mezi obezitou a karcinomem ledvin. Výsledky u karcinomu kolorekta, endometria a ledvin byly významné i po přizpůsobení dalším faktorům.

Klíčová slova: obezita, maligní nádory, studie

Vloženo: říjen 2008; Přijato: prosinec 2008; Zveřejněno: březen 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kollárová H, Máchová L, Janoutová G, Horáková D, Janout V. Nádorová onemocnění a obezita. Hygiena. 2009;54(1):4-7.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bergstöm A, Pisani P, Tenet V, Wolk A, Adami HO. Overwight as an avoidable cause of cancer in Europe. Int J Cancer. 2001 Feb 1;91(3):421-30. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Bravi F, Bosetti C, Scotti L, Talamini R, Montella M, Ramazzotti V, et al. Food groups and renal cell carcinoma: a case-control study from Italy. Int J Cancer. 2007 Feb 1;120(3):681-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Fiala J, Brázdová Z. Výživa v prevenci nádorů. Klin Onkol. 2000;13 Speciál:8-16.
  4. Gonzales CA. Nutrition and cancer: the current epidemiological evidence. Br J Nutr. 2006 Aug;96 Suppl 1:S42-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Hsu CC, Chow WH, Boffetta P, Moore L, Zaridze D, Moukeria A, et al. Dietary risk factors for kidney cancer in Eeastern and Central Europe. Am J Epidemiol. 2007 Jul 1;166(1):62-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Key TJ, Schatzkin A, Willett WC, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Diet, nutrition and the prevention of cancer. Public Health Nutr. 2004 Feb;7(1A):187-200. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Pischon T, Nöthlings U, Boeing H. Obesity and cancer. Proc Nutr Soc. 2008 May;67(2):128-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Samanic C, Chow WH, Gridley G, Jarvholm B, Fraumeni JF Jr. Relation of body mass index to cancer risk in 362,552 Swedish men. Cancer Causes Control. 2006 Sep;17(7):901-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...